Prejeli smo: Javni poziv Vladi Republike Slovenije k ukrepanju v skladu z zakonom o stavki

Poudarki zgodbe
  • Prejeli smo javni poziv nepovezane poslanke DZRS Mojce Šetinc Pašek namenjen Vladi Republike Slovenije. Objavljamo ga v celoti in brez posegov.

Razmere v slovenskem zdravstvu so zaskrbljujoče in iz dneva v dan bolj resno ogrožajo temeljne pravice slovenskih državljanov do zdravstvene zaščite in zdravljenja. Vzrok trenutnega stanja je v zaostrenih odnosih med vlado, ki se utaplja v lastni nedoslednosti in neučinkovitosti pri pogajanjih z zdravniškim sindikatom Fides, in stavkovnimi zahtevami Fidesa zgolj in samo po višjih plačah.

Sama poznam veliko zdravnikov,  ki se zavedajo resnosti razmer v slovenskem  zdravstvu in prav zato ne stavkajo. Predvsem pa delujejo v skladu z zdravniško etiko in skrbijo za svoje paciente ter običajno tudi ne sodijo med najbolje plačane zdravnike.

Račun za vse, kar se dogaja okrog stavke Fidesa, plačujejo bolniki in vsi slovenski državljani, ki vse težje pridejo do zdravstvenih storitev.

V zakonu o stavki, ki je bil sprejet že davnega leta 1975, torej še v bivši državi, a še vedno velja, v 5. členu piše, da morajo stavkajoči organizirati in voditi stavko na način, ki ne ogroža varnosti in zdravja ljudi in premoženja ter omogoča nadaljevanje dela po končani stavki. 13. člen pa določa, da stavkajoči delavec nima pravice do nadomestila osebnega dohodka, razen če je to predvideno s kolektivno pogodbo ali s splošnim aktom.

Fides, ki že 40 dni vodi zdravniško stavko, je velik del zdravnikov nagovoril k umiku soglasij za nadurno delo. Po ocenah poznavalcev bo zaradi tega prišlo do hude nenadne zaostritve stavke, saj na večini »delovišč« v zdravstvu ne bo mogoče zagotavljati nobenih zdravstvenih storitev razen nujnih, pa še te bodo zaradi pomanjkanja osebja ponekod ogrožene. Izpad tako imenovanih nenujnih zdravstvene storitve pa lahko že na krajši rok resno ogrozi zdravje pacientov, saj ravno te storitve omogočajo prepoznavo potrebe po nujnih, urgentnih zdravstvenih storitvah. Zdravstveni sistem se bo tako znašel na robu kolapsa, čemur ne oporeka niti Fides. Ravno nasprotno, na negativne posledice opozarja tudi Fides, seveda z namenom, da bi vlado prepričal o nujnosti sklenitve posebnega dogovora o višjih zdravniških plačah.

Zaradi tega menim, da ima vlada nedvoumno zakonsko podlago, da zdravniško stavko razglasi za nezakonito, saj ta očitno iz dneva v dan bolj ogroža zdravje ljudi. Če je stavka nezakonita, pa tudi ni nobene pravne podlage za izplačevanje plač stavkajočih zdravnikov. Zato pozivam vlado, naj s 1. marcem razglasi zdravniško stavko za nezakonito, vodstvom javnih zdravstvenih zavodov pa naj naloži, da po tem datumu prenehajo izplačevati plače stavkajočim zdravnikom.

 

MOJCA ŠETINC PAŠEK

poslanka Državnega zbora

Source
nepovezana poslanka Mojca Šetinc Pašek
Back to top button