Slovenija

Preiskovalna komisija v zadevi Kangler ugotovila določene zlorabe pri hišnih preiskavah

Preiskovalna komisija o ugotavljanju zlorab v zadevi Franc Kangler in drugi ugotavlja, da bo treba spremeniti zakonodajo zlasti na področju delovanja policije, saj so ugotovili določene zlorabe pri hišnih preiskavah. Predlagali pa bodo tudi, da bo na ministrstvu za pravosodje na voljo seznam zapriseženih prič na hišnih preiskavah.

 

Predsednik preiskovalne komisije DZ Dejan Kaloh (SDS) je v današnji izjavi za medije dejal, da so zaznali tudi druge anomalije, denimo nezakonite vpoglede v evidence državljanov, izmene operativno-komunikacijskih centrov pa so vodstvo ministrstva za notranje zadeve obveščala selektivno glede na politično pripadnost ministrov. Nekateri ministri so želeli dobivati njihova poročila, nekateri ne. Nekdanji minister Boštjan Poklukar je želel v teh poročilih po Kalohovih besedah celo osebne podatke.

Opazili pa so tudi neurejene evidence policije v delu, ki se nanašajo na srečanja policistov in osumljencev. Komisija ima po njegovi oceni dovolj gradiva za pripravo kakovostnega končnega poročila, ki bo predvidoma jeseni na voljo za razpravo v DZ.

Sicer pa bo Kaloh v skladu z danes sprejetim sklepom komisije v imenu komisije vložil naznanilo suma storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic zoper kriminalista s Policijske uprave Maribor Aleksandra Geršovnika.

Nekdanji direktor komunalnega podjetja Nigrad Srečko Hvauc je namreč na zaslišanju pred komisijo oktobra 2019 povedal, da mu je Geršovnik obljubil, da mu bo pri tožilcu uredil pogojno kazen, če bo “namočil Kanglerja”, je dejal Kaloh. Hvauc se je v času Kanglerjevega županovanja v Mariboru namreč znašel v policijskih preiskavah kot direktor Nigrada v zvezi s projektom prenove Trga Leona Štuklja. Na koncu je bil sicer oproščen. Geršovnik pa je kot kriminalist sodeloval v preiskavah zoper takratnega župana Maribora.

Preiskovalna komisija je Hvauca in Geršovnika soočila 13. aprila, ker so se njune predhodne izjave glede njunega prvega srečanja pred desetimi leti razlikovale. Slednji je vztrajal, da je vedno ravnal strokovno in profesionalno. Njuno soočenje je po Kalohovih besedah pokazalo, da policija po pogovorih z osumljenci ne opravi vedno ustreznega uradnega zaznamka.

Na današnji seji komisije so sicer zaslišali policista, ki je po Kalohovih besedah nepooblaščeno vpogledoval v osebne podatke državljanov, tudi v osebne podatke nekdanjega obrambnega ministra Karla Erjavca. Kot priča pa je nastopil predsednik DS Alojz Kovšča, ki je izpostavil “nenavadna ravnanja tožilstva in komisije za preprečevanje korupcije”, je povedal Kaloh. Kovšca je po njegovih besedah ocenil, da gre za “koordiniran pritisk na delo DS”.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button