AktualnoSlovenijaGospodarstvo

Preiskovalna komisija o DUTB po premoru nadaljuje zaslišanja

Leta 2019 ustanovljena preiskovalna komisija DZ, ki se ukvarja z delovanjem Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) in je doslej zaslišala že več prič, bo po nekaj daljšem premoru danes nadaljevala delo. Medtem je dobila tudi novega predsednika, namesto Jerneja Vrtovca, ki je odšel iz DZ, jo vodi Aleksander Reberšek iz NSi.

DZ je ustanovitev parlamentarne komisije odredil januarja 2019. Predlog za to je podala NSi, podprle pa so ga vse parlamentarne stranke. Soglašale so, da je treba preiskati domnevno sporen prenos slabih terjatev z bank na DUTB v letih 2013, 2014 in 2015 ter njeno domnevno sporno ravnanje, delovanje in poslovanje.

Prve priče je komisija pod tedanjim vodstvom Vrtovca, ki je danes minister za infrastrukturo, zaslišala jeseni 2019. Med drugim je prisluhnila ključnim akterjem v času sanacije bank, tudi takratnemu guvernerju Banke Slovenije Boštjanu Jazbecu, predsednici vlade Alenki Bratušek in finančnemu ministru Urošu Čuferju.

Marca lani je komisija izdala vmesno poročilo. V njem je zapisala, da je pri prenosu terjatev na DUTB v okviru sanacije bančnega sistema prišlo do več nepravilnosti in sumov storitve kaznivih dejanj. Dogajali so se pritiski na odločevalce, nekatera dejanja so imela tudi finančne posledice.

Po Vrtovčevemu odhodu iz poslanskih klopi je vodenje komisije prevzel Reberšek in od tedaj so se njeni člani sestali na nekaj sejah, na katerih so se dogovarjali o delu. Danes pa bodo nadaljevali tudi z zaslišanji, in sicer so medse povabili nekdanje zaposlene na DUTB Eda Kalana, Uroša Janževiča, Matevža Luskarja in Sava Lovšina.

Source
STA
Back to top button