SlovenijaGospodarstvo

Predstavniki vlade in sindikatov javnega sektorja danes brez dogovora

Predstavniki vlade in sindikatov javnega sektorja na današnjih pogajanjih glede odprave še veljavnih varčevalnih ukrepov na področju povračil stroškov in drugih prejemkov ter spremembe dneva za izplačilo plač niso prišli do dogovora. Sindikalna stran bo podala pisne pripombe k vladnemu gradivu, ponovno pa se bodo sestali v ponedeljek.

Kot je za STA dejal predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj, ni prišlo do dogovora o nobeni točki. So se pa sindikati seznanili z nekaterimi vladnimi stališči, predvsem glede odpravljanja varčevalnih ukrepov iz zakona za uravnoteženje javnih financ (Zujf), in sicer s predlogom, da se izplačilni dan zamakne na 15. januar in z realizacijo stavkovnih zahtev posameznih skupin v javnem sektorju iz leta 2018, kar je bilo za sindikate še posebej pomembno.

Pomemben del javnih uslužbencev je doslej prejemal plačo petega v mesecu, je dejal Štrukelj. Premik, ki ga predlaga vlada, in danes ni prejel soglasja, pa lahko ima tudi materialne učinke, na primer za tiste, ki morajo odplačevati posojila. Kot je dejal Štrukelj, so dobili zagotovilo ministra, da jih bo obvestil o stališču združenja bank, ali bi se bile banke pripravljene temu, če bi do premika prišlo, prilagoditi.

Del sindikatov ta predlog popolnoma zavrača, medtem ko je Konferederacija sindikatov javnega sektorja za to postavila pogoje, in sicer da za javne uslužbence ta premik ne bi pomenil škode ter da se ne spreminja kolektivne pogodbe, je dejal Štrukelj. Po njegovih navedbah morata zdaj obe strani pripraviti dopolnila, zlasti kar zadeva odpravo varčevalnih ukrepov iz časa Zujfa.

Na spletni strani ministrstva za javno upravo so navedli, da je razprava potekala na temo spremembe izplačilnega dneva s predlogom aneksa h kolektivni pogodbi za negospodarske dejavnosti, pregledali pa so tudi zaveze iz dogovora o plačah in drugih stroških dela v javnem sektorju in sporazumov o razrešitvi stavkovnih zahtev sindikatov javnega sektorja s časovnico usklajevanj oziroma pogajanj ter izhodišča za pogajanja glede odprave varčevalnih ukrepov na področju povračil stroškov in drugih prejemkov ter prevoza na delo in z njega.

Kot so navedli, so se podrobneje posvetili tudi še neuresničenim zavezam in izhodiščem za pogajanja glede odprave varčevalnih ukrepov na področju povračil stroškov in drugih prejemkov. Dogovorili so se, da bo sindikalna stran podala pisne pripombe in dopolnitve k vladnemu gradivu o nerealiziranih zavezah ter tudi dopolnitev vsebin k naboru varčevalnih ukrepov. Pogajanja bodo nadaljevali prihajajoči ponedeljek.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button