Slovenija

Predstavniki občin ministra Koritnika seznanili tudi z nekaterimi težavami in pobudami

Na prvi letošnji seji se je danes sestala delovna skupina za lokalno samoupravo. Med drugim so govorili o noveli zakona o javnem naročanju, prenovi plačnega sistema ter predsedovanju Slovenije Svetu EU. V Skupnosti občin Slovenije so ob četrtkovem zaprtju pozvali k spremembi, ki bi omogočila vrtčevsko varstvo otrok vsem, ki nimajo druge možnosti.

V Skupnosti občin Slovenije so v sporočilu po sestanku pojasnili, da so na ministrstvo za izobraževanje poslali urgenco za spremembo pravil glede varstva otrok v vrtcih tako, da se ga omogoči vsem tistim staršem, katerih delo je z vidika delovnega procesa nujno in varstva ne morejo zagotoviti na drug način. Kot je po sestanku dejal predsednik skupnosti Peter Misja, vrtci niso žarišče okužb, v nekaterih primerih pa imajo starši ob predvidenem zaprtju vrtcev veliko težavo.

Skupnosti občin je na ministrstvo za izobraževanje po njegovih besedah poslala tudi dopis za zagotovitev dodatnih sredstev za financiranje projektov izgradnje vrtcev in šol. Ob javnem razpisu za sofinanciranje investicij v osnovnem šolstvu v proračunskem obdobju 2021-2024 so se namreč pokazale obsežne potrebe, so izpostavili.

Na problem sofinanciranja investicij v šolsko in predšolsko infrastrukturo so prav tako opozorili v Združenju občin Slovenije. Predsednik združenja Robert Smrdelj je pojasnil, da se je ob razpisu pokazalo, da je pripravljenih, tik pred izvedbo še bistveno več projektov, z dodatnimi sredstvi pa bi lahko omogočili uresničitev še več potreb občin.

So pa v združenjih občin zadovoljni z današnjim sestankom. Kot je ugotavljal predsednik Združenja mestnih občin Slovenije Matjaž Rakovec, vidijo, da se stvari premikajo. Po Misjevih besedah se veliko ali pa večina stvari, o katerih se dogovorijo, tudi realizira.

V združenju občin po Smrdeljevih besedah pozdravljajo predlog novele zakona o javnem naročanju, ki prinaša večjo fleksibilnost in manj birokracije predvsem pri malih javnih naročilih. “Veseli smo, da bo možno v naših zavodih nabavljati lokalno, domačo hrano bolj fleksibilno, kot je bilo doslej,” je dejal v izjavi po sestanku.

Pohvalil je tudi pogum ministrstva, da se spusti v prenovo plačnega sistema javnega sektorja. So pa, kot je dodal, opozorili tudi na problematiko plač v okviru lokalne samouprave in plače županov, ki so velikokrat nižje od plač podrejenih oz. zaposlenih v občinskih upravah.

Kot so zapisali v skupnosti občin, je po danes predstavljenih načrtih predvideno, da bodo izhodišča na vladi sprejeta v aprilu, pripravljene pa so tudi korekcije plač funkcionarjev. “Ureditev, po kateri župani in direktorji občinskih uprav niso upravičeni do nobenega dodatka, pa čeprav so v času epidemije dejansko enako ali bolj obremenjeni kot ostali javni uslužbenci na lokalni ravni, nosijo večjo odgovornost, so enako ali celo bolj izpostavljeni možnosti okužbe z virusom, je nesorazmerna in v teh razmerah nerazumljiva,” so navedli besede Misje.

Ob koncu današnje seje je Irena Bačlija Brajnik s fakultete za družbene vede predstavila izsledke raziskave Fiskalna kapaciteta občin v Sloveniji, ki celovito obravnava prihodke slovenskih občin.

Rakovec je glede tega izrazil zaskrbljenost, da je pokritost dejanskih stroškov mestnih občin iz leta v leto slabša. “Če je bilo leta 2016 ugotovljeno, da je ta pokritost 82,4 odstotka, v letu 2018 79,1 odstotka, je trend napovedi, da je v letu 2020 in tudi v letu 2021 ta pokritost še slabša,” je dejal v izjavi po seji delovne skupine.

Izpostavil je tudi, da so nedavno na ministrstvo in predsednika vlade naslovili pobudo, da se določi posebne izvirne pristojnosti mestnih občin izven kroga lokalnih zadev, ki jih občina lahko ureja samostojno. Pri tem je spomnil na 141. člena ustave, ki določa izvirne pristojnosti mestnih občin za državne naloge, ki se tičejo razvoja mest.

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik je izrazil zadovoljstvo, da se člani delovne skupine redno sestajajo kljub dogajanju, povezanem z epidemijo covida-19. Po njegovih besedah so se dogovorili, da se v najkrajšem možnem času spet sestanejo.

Source
STA
Back to top button