AktualnoSlovenijaGospodarstvo

Predstavniki kmetijskega ministrstva po pozebi na terenu

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Jože Podgoršek ter državna sekretarja Aleš Irgolič in Anton Harej se bodo po nedavni pozebi, ki je prizadela skoraj vso državo, danes odpravili na teren. Škodo si bodo ogledali na Dolenjskem, Štajerskem in v Vipavski dolini.

Podgoršek bo obiskal kmetijo Uhan na Trebanjskem, na trebanjski občini pa se bo sešel s predstavniki občine, Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije (KGZS) in sadjarske sekcije Gospodarske zbornice Slovenije.

Ti ga bodo seznanili s škodo, govorili bodo tudi o možnih ukrepih za okrevanje. Podgoršek bo obisk sklenil v Vinogradništvu Jelenič na Jablancah nad Kostanjevico na Krki, kjer ga bodo seznanili s škodo, ki je na Dolenjskem nastala v vinogradništvu, so napovedali na ministrstvu.

Državni sekretar Irgolič si bo ogledal škodo na kmetijah v Zgornjem Korenu, Hočah in Kamnici, Harej pa bo obiskal kmetije v Volčji Dragi, Dobravljah in Vipavi, so še sporočili z ministrstva.

Prve ocene svetovalne službe KGZS kažejo, da so za april izjemno nizke temperature zadnje dni prizadele vse sadne vrste po vsej državi. Prizadeti so tudi vinogradi, oljčniki in zelenjavni nasadi. Ponekod je pozeba po ocenah vzela ves pridelek sadja. KGZS je državo zato pozvala k takojšnji pomoči in predlagala različno pomoč.

Ministrstvo intenzivno išče rešitve. Rešitve bi bile poleg napovedane priprave interventnega zakona, s katerim bi lahko pomagali prizadetim, možne tudi na področju odpisa plačila prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje ter pregledu možnosti odprave ali zmanjšanja določenih administrativnih zadev.

Source
STA
Back to top button