Slovenija

Predsednik Pahor v sredo z italijanskim predsednikom Mattarello v Rimu

Predsednik republike Borut Pahor se bo v sredo na povabilo predsednika Italije Sergia Mattarelle mudil v Rimu. Gre za nadaljevanje rednega dialoga, ki ga predsednika sosednjih in prijateljskih držav vzdržujeta tudi v času pandemije covida-19, so danes sporočili iz urada predsednika republike.

Predsednika se bosta pogovarjala o uresničevanju dogovorov, ki so bili v zvezi z vračanjem Narodnega doma slovenski narodni skupnosti v Italiji sklenjeni 13. julija lani ob obeležitvi stoletnice požiga Narodnega doma s strani italijanskih fašistov. Ocenila bosta tudi druge učinke njunega srečanja v Trstu in skupnega obiska spominskih obeležij prvim slovenskim žrtvam fašizma in italijanskim žrtvam povojnih pobojev na Bazovici.

Predsednik Pahor meni, da so ti dogodki odnose med državama dvignili na višjo raven in okrepili medsebojno razumevanje. To se vidi tudi v razpravah, ki v Italiji pravkar spremljajo 80. obletnico napada na Jugoslavijo, so dodali in izpostavili, da se mora vsaka država s svojo zgodovino soočiti najprej sama. Soočanje z lastno zgodovino v duhu razumevanja položaja drugega je izjemno pomembno za našo prihodnost, meni Pahor, ki se bo v Rimu ponovno zavzel za sprejem in upoštevanje skupnega slovensko-italijanskega zgodovinskega poročila, dodajajo v uradu.

Predsednika se bosta posvetila tudi vprašanju političnega zastopstva slovenske narodne skupnosti v italijanskem parlamentu po tem, ko je bila sprejeta odločitev o znatnem zmanjšanju števila poslancev in senatorjev.

Govorila bosta tudi o pomenu izbire Nove Gorice, da bo skupaj z Gorico Evropska prestolnica kulture 2025. Ta projekt daleč presega regionalne okvire, je evropski v samem bistvu, in ga velja upoštevati kot model sožitja in sodelovanja.

Predsednika se bosta pogovarjala tudi o izzivih, s katerimi se sooča Evropska unija, in se zavzela za premagovanje razlik. Tako kot v odnosih med sosedi je potrebno tudi na ravni Evropske unije, pa tudi znotraj posameznih držav, skrbeti za večje sožitje in strpnost, so dodali.

Ob tej priložnosti bo Pahor v torek popoldne v Rimu obiskal Italijansko društvo za mednarodne organizacije in se srečal s Francom Frattinijem, predsednikom društva. Pogovarjala se bosta o aktualnih temah mednarodnih odnosov, s poudarkom na dogajanjih v Sredozemlju ter konferenci o evropski prihodnosti.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button