SlovenijaGospodarstvo

Predsednica žičničarjev Božič Badalič: Slovenski smučarski centri bi nova zaprtja težko preživeli

Slovenski smučarski centri so sredi priprav na prihajajočo sezono. Po dveh izrazito slabih zimah, zadnji predvsem zaradi epidemije, si želijo vnovične rasti obiska. Nikakor pa ne želijo, da bi se smučišča spet zapirala, saj marsikateri center brez pomoči države v tem primeru ne bi več preživel, pravi predstavnica žičničarjev Manuela Božič Badalič.

“Za nami sta dve izrazito slabi zimski sezoni. Če je bila prva zelo zelena, pa je v drugi žičničarje udarila epidemija, ki je povzročila večkratna zapiranja smučišč. Slednja so zato beležila tudi več kot 80-odstotni izpad prihodkov, odvisno od območja, v katerem se nahajajo,” je za STA povedala Božič Badaličeva, sicer direktorica visokogorskega smučišča Kanin.

Kot je povedala, bi brez državne pomoči za čakanje na delo doma, skrajšan delovni čas, povrnitev fiksnih stroškov in posebne pomoči s soglasjem EU, na izplačilo katere še čakajo, pa tudi brez pomoči na podlagi lani sprejetega zakona o žičniških napravah za prevoz oseb, s katerim država prvič doslej določen denar namenja za varno obratovanje in vzdrževanje naprav, zagotovo kar nekaj smučišč že zašlo v velike težave.

Velika težava je po njenem, da ima le malo smučišč možnost močne poletne sezone, kljub temu pa se je lani in letos vsaj nekoliko poznal vpliv turističnih bonov. To je lani še posebej veljalo za tista smučišča, ki razpolagajo tudi z namestitvenimi zmogljivostmi, medtem ko je z letošnjimi boni mogoče kupiti tudi smučarske vozovnice.

Na prihajajočo zimo se vsi pripravljajo in opravljajo tehnične preglede, saj na tem področju zaradi epidemije seveda ne more biti nobenih odpustkov, pač pa je treba zagotoviti, da so naprave varne, meni predsednica združenja žičničarjev. V Sloveniji je registriranih 50 smučišč, večina med njimi je manjših, 13 pa jih obratuje vsako leto in tudi v poletnem času. Večina centrov bo v teh dneh začela s predprodajo smučarskih vozovnic.

Glede na vse omejitve in ukrepe prejšnjo zimo so upravljavci smučišč vajeni že marsičesa, tudi PCT ukrep je za njih v bistvu veljal že zadnjo zimo, je spomnila. Zato računajo, da bo tako, kot zdaj velja za ostale dejavnosti, veljalo tudi za žičniške naprave.

Želijo si predvsem, da ne bi bilo več omejevanja pri številu smučarjev na napravah, nikakor pa ne želijo, da bi se smučišča še zapirala, saj se bojijo, da v tem primeru marsikatero smučišče sezone ne bi več preživelo, razen če ne bi bilo spet deležno finančne pomoči države.

“Zaenkrat kaže, da zaprtja naj ne bi bilo. Tudi ostale države razmišljajo v tej smeri. Italija za zdaj še ni dala odgovora in na Kaninu še vedno čakamo, kaj se bo zgodilo s skupno karto,” je dejala Božič Badaličeva.

Izredna pomoč države, ki jo je potrdil tudi Bruselj, bo po ocenah žičničarjev znašala 3,7 milijona evrov, z njo pa bodo pokrivali izpad prihodkov na žičniški dejavnosti v višini 40 odstotkov povprečja zadnjih treh let, od česar je odbita že prejeta državna premoč.

Glede na vse težave slovenskih smučišč, ki segajo tudi že v čas pred zdravstveno krizo, nekatera pa še vedno iščejo nove lastnike oziroma vlagatelje, je jasno, da kakšnih večjih investicij pred prihajajočo sezono ne bo. Izjema je le Kranjska Gora, kjer so začeli z gradnjo nove sedežnice, a ta letos po njenih informacijah še ne bo v uporabi, saj proga še ne bo dokončno urejena.

Predstavnica žičničarjev je ob tem spomnila, da se predvidoma v drugi polovici oktobra pripravlja razpis v sklopu sredstev, ki jih bo Slovenija prejela kot pomoč za okrevanje po epidemiji, kjer pa naj bi del denarja bil namenjen tudi prestrukturiranju in delovanju gorskih centrov.

Božič Badaličeva pa je spomnila na še eno težavo upravljavcev smučišč. Zaradi lanskih zaprtij so namreč izgubili kar precej kadra, ki je bil dolgo na zgolj 80-odstotnih plačah. Ker gre pretežno za tehnično stroko, se je kar nekaj zaposlenih selilo k drugim delodajalcem.

“Vse to bo nemogoče nadomestiti na hitro, saj z žičnicami ne more upravljati nekdo, ki je prvi dan v službi. Podobno velja tudi za gostinski kader,” je direktorica Kanina opozorila na kadrovske težave.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button