Predsednica TZS za opredelitev ukrepov za gospodarstvo za drugo četrtletje

Predsednica Trgovinske zbornice Slovenije (TZS) Mariča Lah je danes pozvala k podaljšanju nekaterih ukrepov za pomoč gospodarstvu do konca drugega četrtletja in k sprejetju povračila dela izgubljenega prihodka za dejavnosti, ki so še vedno zaprte, za čas od marca lani do konca junija letos. S tem bi zmanjšali negotovost glede prihodnjih mesecev.

Predstavniki gospodarstva so bili pri doseganju konsenza z vlado in strokovno svetovalno skupino glede omejevalnih ukrepov in podpore gospodarstvu enkrat bolj uspešni, drugič manj, a pod črto so bili vladni ukrepi brez dvoma naravnani v pravo smer in pravočasno sprejeti, je na vladni novinarski konferenci ocenila Lahova.

“Smo pa pred točko, ko smo imeli z ukrepi prvo četrtletje letos relativno dobro pokrito, medtem ko se določena negotovost med gospodarskimi subjekti pojavlja za drugo četrtletje,” je opozorila in povedala, da so gospodarskega ministra Zdravka Počivalška pozvali k sklicu seje strateškega sveta za konkurenčnost.

Vladi predlagajo, da se do konca junija letos podaljšata ukrep povračila dela fiksnih stroškov in ukrep povračila nadomestila plače za delavce na začasnem čakanju na delo.

Poleg tega predlagajo nov ukrep za dejavnosti, ki so z ukrepi za zajezitev epidemije še vedno zaprte, in sicer povračilo dela izgube prihodkov od prodaje za čas od marca lani do konca junija letos.

“Glede na to, da se je vlada skozi celotno koronsko obdobje tekoče odzivala in razumevala probleme v gospodarstvu, pričakujemo, da bo strateški svet za konkurenčnost sklican kar se da hitro, da bi še marca skušali oblikovati določene ukrepe za drugo četrtletje, da bi se temu občutku negotovosti izognili in z večjim optimizmom prešli v drugo četrtletje,” je dejala.

Opozorila je, da nekatere omejitve postavljajo gospodarske subjekte v neenak položaj in povzročajo nelojalno konkurenco – pri tem je izpostavila omejitev poslovanja trgovin površine nad 400 kvadratnih metrov – in spomnila, da so bile ustavne presoje glede tega v nekaterih državah, npr. Avstriji, uspešne.

Predsednica zbornice je tako trgovce in njihove zaposlene kot kupce pozvala k spoštovanju navodil Nacionalnega inštituta za javno zdravje za preprečevanje širjenja okužbe in k odgovornemu ravnanju. Interes za celjenje med prodajalci je ne glede na starost “izjemno velik”, je dejala in izrazila pričakovanje, da bodo, ker so v strategiji cepljenja uvrščeni pod kategorijo prehrana, prioritetno prišli na vrsto in bi se lahko cepljenje zanje začelo v začetku aprila.

Posledice epidemije za panogo so sicer hude – neživilska trgovina je bila od marca lani zaprta sedem mesecev. Skupni prihodki trgovine so se lani glede na predlani zmanjšali za 10 odstotkov oz. za 3,5 milijarde evrov, upad prihodkov iz trgovine na drobno v Sloveniji je bil glede na podatke evropskega statističnega urada Eurostat največji med članicami EU. V panogi v Sloveniji je bilo lani izgubljenih 11.000 delovnih mest, v prvih dveh mesecih letos še 1600, od tega več kot polovico v trgovini na drobno, je navedla.

V epidemiji so se spremenile nakupovalne navade potrošnikov. Število nakupov posameznega potrošnika se je zmanjšalo, se je pa povečala njegova povprečna nakupna košarica, povečali so se nakupi v času akcij. Več je nakupovanja prek spleta; po anketi TZS med svojimi člani se je spletno nakupovanje, odvisno od posameznega segmenta, povečalo za od 40 do 600 odstotkov. Po ocenah bo med 30 in 40 odstotkov potrošnikov, ki pogosto nakupujejo prek spleta, ta način obdržalo tudi po normalizaciji razmer. Po podatkih za leto 2019 je spletna prodaja predstavljala 1,5 odstotka vse prodaje, je podatke predstavila Lahova.

Source
STA
Back to top button