Predsednica republike bo podpisala odlok o razpisu evropskih volitev

Predsednica republike Nataša Pirc Musar bo danes podpisala odlok o razpisu volitev poslancev iz Slovenije v Evropski parlament. S tem bo formalno za dan glasovanja določila 9. junij. Določila pa bo tudi dan, ko bodo začeli teči roki za izvedbo volilnih opravil in bo možno vlaganje kandidatur.

Volitve poslancev iz Slovenije v Evropski parlament namreč skladno z zakonodajo razpiše predsednik republike. Za dan glasovanja določi nedeljo ali drug dela prost dan v obdobju, ki ga določi pristojni organ Evropske unije. Letos bodo volitve v uniji potekale med 6. in 9. junijem, tako je že jasno, da bodo v Sloveniji na zadnji dan v tem obdobju – v nedeljo, 9. junija.

Volitve se razpišejo najprej 135 dni in najkasneje 75 dni pred dnevom glasovanja. Od dneva razpisa glasovanja do dneva glasovanja mora preteči najmanj 60 dni. Po zakonskih določbah z dnem, ki je v aktu o razpisu volitev določen kot dan razpisa volitev, začnejo teči roki za volilna opravila, denimo za vložitev kandidatnih list. Pričakovati je, da bo ta določen v prvi polovici marca.

Kandidati iz Slovenije se bodo sicer na volitvah potegovali za devet poslanskih mandatov.

Med parlamentarnimi strankami je doslej listo kandidatov minuli konec tedna potrdila SDS, nosilka liste bo dosedanja poslanka v Evropskem parlamentu Romana Tomc. Znano je tudi, da bodo na listi NSi vidni člani stranke, vključno s prvakom Matejem Toninom, nosilec liste evropske parlamentarne stranke SLS bo Peter Gregorčič, nosilec liste zunajparlamentarne stranke Vesna pa Vladimir Prebilič. Ostale stranke so še v postopku evidentiranja ali potrjevanja kandidatnih list.

V Sloveniji se evropski poslanci volijo po proporcionalnem načelu s preferenčnim glasovanjem. Volivci glasujejo o listah kandidatov, pri čemer je celotno območje Slovenije ena volilna enota.

Junija bodo odšli na volišča tudi drugod v EU. Okoli 370 milijonov volilnih upravičencev v vseh 27 članicah EU bo izbiralo 720 članov Evropskega parlamenta.

Back to top button