Predmeti v magmi Ire Marušič v Bežigrajski galeriji 2

Poudarki zgodbe
  • Tokratna razstava v Bežigrajski galeriji 2 bo na ogled do 4. marca.

V Bežigrajski galeriji 2 je od danes na ogled razstava koprske umetnice Ire Marušič. Na postavitvi z naslovom Predmeti v magmi predstavlja izbor večjih slik, povečini na platnu. Vodilo k nastanku teh del so po besedah kustosa Miloša Bašina majhni predmeti, naslikani v središču likovnih podob v na videz lebdečih prostorih.

Naslikani predmeti ustvarjajo fantazijske zgodbe o pomembnosti rastlin, kot so kaktusi, ki v zadnjih letih prevladujejo v avtoričinih slikarskih podobah kot rastlinska oblika, in vsakdanji predmeti iz človeškega življenja.

Skozi slikarkino osebno in intimno pripoved je po Bašinovih besedah mogoče prepoznati nazorski in izrazni svet avtoričinih likovnih in slikarskih upodobitev, ki temelji na vsakodnevnih opazovanjih navidezno nepomembnih dogodkov in dejanj ter pogledov na vsakdanje uporabne predmete in kaktuse.

Magma po kustosovih besedah pomeni ustvarjanje novega iz nič, iz uničenja, ki ga povzroča lava. V likovnih delih Ire Marušič pomeni rojstvo novega sredi uničenja, ki ga pomeni izbruh lave. Pa naj bo ta sredi planeta zemlja ali iz središča srca avtorice razstave.

Leta 1989 v Kopru rojena Ira Marušič je leta 2012 diplomirala na Akademiji lepih umetnosti v Benetkah, kjer nadaljuje podiplomski študij. Razstavlja od leta 2009. V Bežigrajski galeriji 2 se je prvič predstavila leta 2014.

 

Source
sta.si
Back to top button