Predlog sedmega protikoronskega zakona pred odborom za finance

Odbor DZ za finance bo danes obravnaval predlog sedmega protikoronskega zakona, ki prinaša dodatnih 550 milijonov evrov pomoči za blažitev posledic epidemije covida-19. Ob ukrepih za podjetja je tokrat izrazita socialna komponenta zakona, tako kot v spomladanskem valu namreč vnovič prinaša dodatke za najbolj ranljive skupine prebivalstva.

Po predlogu zakona o interventnih ukrepih za pomoč pri omilitvi posledic drugega vala epidemije covida-19 bo država enkratni solidarnostni dodatek najpozneje do konca januarja 2021 izplačala upokojencem, študentom, družinam, verskim uslužbencem in kmetom. Zaposleni s plačami do dvakratnika minimalne plače bodo s plačami za december prejeli 200 evrov, zaposleni v javnem zdravstvu in socialnem varstvu, ki delajo s covid-19 bolniki, pa do konca leta 2021 za najmanj 30 odstotkov višje plače.

Predlog zakona predvideva tudi dodatne ukrepe za podjetja, ki jih je prizadela epidemija covida-19. Država jim bo financirala nakupe antigenskih hitrih testov, na voljo bodo imela posebna posojila z državnim jamstvom, podaljšuje se tudi pomoč izvajalcem cestnega prevoza potnikov ter določa vrsto ukrepov za kmetijstvo.

V javnosti je bila doslej največ pozornosti deležna določba, ki daje možnost odpovedi pogodbe o zaposlitvi delavcu brez navedbe utemeljenega vzroka, če izpolnjuje pogoje za pravico do starostne pokojnine. Sindikati jo vidijo kot prisilno upokojevanje, delodajalci pa jo pozdravljajo kot dobrodošel ukrep, ki bo mladim ponudil več možnosti za zaposlitev.

DZ bo zakon potrjeval na torkovi izredni seji. V sredo bo nato sledila še ena izredna seja DZ, na kateri naj bi poslanci sklenili, da na zakon ni mogoče razpisati zakonodajnega referenduma.

Source
STA
Back to top button