Predlog osmega protikoronskega zakona pred odborom za delo

Odbor DZ za delo, družino, socialne zadeve in invalide bo danes obravnaval predlog osmega protikoronskega zakona, ki prinaša dodatnih 320 milijonov evrov pomoči za blažitev posledic epidemije covida-19. Delodajalci čakajo predvsem na podaljšanje subvencioniranja čakanja na delo ter odvzem dela bremena zaradi zvišanja minimalne plače.

Po predlogu zakona o dodatnih ukrepih za omilitev posledic covida-19 se bo subvencioniranje čakanja na delo, s katerim država pomaga podjetjem že od prve razglasitve epidemije lani spomladi, podaljšalo še za tri mesece, do konca aprila. Nato ga bo lahko vlada podaljšala še dvakrat za po mesec dni.

Drugi pomembnejši ukrep je subvencioniranje minimalne plače v prvi polovici leta 2021, v drugi polovici pa razbremenitev delodajalcev pri plačilu prispevkov za socialno varnost za delavce v delovnem razmerju.

Krizni dodatek v višini 200 evrov bodo prejeli tudi zaposleni, ki ga ob decembrski plači zaradi prejema nagrade za poslovno uspešnost niso. Širi se tudi krog upravičencev do enkratnega solidarnostnega dodatka v višini 150 evrov iz sedmega protikoronskega zakona.

Po predlogu zakona se pomoč izvajalcem prevoza potnikov v cestnem in železniškem prometu, kot tudi izvajalcem šolskih prevozov in občasnih prevozov s kombiji, podaljšuje še za tri mesece, večinoma do konca junija.

Skrajšani delovni čas pa bo država subvencionirala tudi kmetijam, ki zaposlujejo delavce na podlagi pogodbe o zaposlitvi.

DZ bo zakon potrjeval na torkovi izredni seji. Še ta teden bo nato sledila še ena izredna seja, na kateri naj bi poslanci sklenili, da na zakon ni mogoče razpisati zakonodajnega referenduma.

Source
STA
Back to top button