Predlog Levice o ukinitvi izvajanja vojaške dolžnosti v miru končal zakonodajno pot

Odbor DZ za obrambo je zavrnil predlog, s katerim so v Levici želeli iz zakonodaje črtati možnost opravljanja vojaške dolžnosti oz. naborništva v miru. Uroš Lampret z Morsa je pojasnil, da je vlada že sicer ustavila postopek sprejemanja predloga novele, ki bi to omogočala. V koaliciji so Levici očitali tendenco po delitvi slovenske družbe.

Poslanec Levice Miha Kordiš je v imenu predlagateljev opozoril na možnost, ki bi jo prineslo morebitno sprejetje sprememb zakonodaje, po katerih bi se tudi v miru izvajalo naborništvo, če bi prišlo do izrednega poslabšanja varnostnega okolja.

Kot je dejal, bi se vlada lahko v tem primeru iz kakršnega koli razloga že odločila, da se je država znašla v izrednem poslabšanju varnostnega okolja in na podlagi tega v DZ poslala sklep o uvedbi naborništva. Glasovalni stroj pa bi ga izglasoval, ne glede na to, ali bi bila država vojaško ogrožena ali ne. Zato s predlogom sprememb zakona o vojaški dolžnosti skušajo takšno možnost preprečiti.

Državni sekretar na ministrstvu za obrambo Uroš Lampret mu je odvrnil, da je vlada proces sprejemanja zakona, o katerem je govoril Kordiš, ustavila. “Novela zakona ni bila ne predstavljena ne sprejeta,” je dejal.

Tudi sicer pa je predlagana rešitev po Lampretovi oceni nesmiselna, ker veljavna zakonodaja določa le, da se državljanom v miru omogoči prostovoljno služenje vojaškega roka. Ponovno uvedbo vojaške dolžnosti pa predvideva le v primeru povečane nevarnosti, ob razglasitvi napada na državo oz. neposredni vojni nevarnosti, ob razglasitvi vojnega ali izrednega stanja.

Člani odbora iz koalicijskih vrst so predlogu nasprotovali. Po mnenju Andreja Černigoja iz NSi je iz njega razviden zelo jasen namen po škodovanju Slovenski vojski, po njeni ukinitev in izstopu iz zavezništva Nato, obenem pa po delitvi slovenske družbe. Na slednje je v svojem nastopu opozoril tudi poslanec SDS Marijan Pojbič.

Na dnevnem redu današnje seje odbora je bila še razprava o deklaraciji o podpori prizadevanjem za mednarodno prepoved smrtonosnih avtonomnih orožnih sistemov. Ker je bil prvopodpisani pod deklaracijo, poslanec SD Samo Bevk, danes odsoten, je bila ta točka na pobudo vodje poslancev SD Matjaža Hana preložena.

Source
STA
Back to top button