Predlog interventnega zakona za več kadrov v dolgotrajni oskrbi skozi prvo branje DZ

Poslanci so danes brez glasu proti sklenili, da je predlog zakona o nujnih ukrepih za izboljšanje kadrovskih in delovnih pogojev ter zmogljivosti pri izvajalcih socialno-varstvenih storitev in dolgotrajne oskrbe primeren za nadaljnjo obravnavo. Od navzočih 74 poslancev jih je tak sklep podprlo 53, v SDS in poslanca narodnosti pa so bili vzdržani.

Poslanci in poslanke so torej glasovali skladno z napovedmi, saj so mu že v torkovi razpravi v koalicijskih poslanskih skupinah in NSi napovedali podporo, v SDS pa, da mu ne bodo nasprotovali. Predlog bo šel sedaj v obravnavo odboru za delo, družino, socialne zadeve in invalide kot matičnemu delovnemu telesu.

Vladni predlog predvideva denimo sofinanciranje pridobivanja nacionalne poklicne kvalifikacije za poklice, ki jih potrebujejo. Poleg tega določa sofinanciranje stroškov za pridobitev ustrezne izobrazbe zaposlenih. Zagotavljali pa bodo tudi sredstva za kadrovske štipendije pri izvajalcih, ki izvajajo denimo socialnovarstvene storitve institucionalnega varstva, je povedal minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac.

Prav tako predlog predvideva vključevanje prostovoljcev in integracijski program ob zaposlitvi osebja iz držav zunaj EU. Tistim, ki niso slovenski državljani, a so zainteresirani za delo pri izvajalcih, pa bo svetoval zavod za zaposlovanje.

Zaposlene bodo razbremenili z optimizacijo delovnih procesov. Izvajalcem pa bodo, če bo predlog sprejet, omogočili podporo pri vzpostavitvi podlag za enoten model pri spremljanju kakovosti in varnosti obravnave.

Back to top button