Predlagatelji interpelacije Kustečevo znova pozvali k odstopu

Predlagatelji interpelacije šolske ministrice Simone Kustec so jo v obrazložitvi predloga na seji DZ vnovič pozvali k odstopu. Očitajo ji nestrokovno delovanje oz. nedelovanje, saj da je le prikimavala premierju Janezu Janši. Spomnili so, da morajo dijaki plačati kazen zaradi protestiranja za odprtje šol, ministrica pa se z njimi ni želela sestati.

Matej T. Vatovec (Levica) je v imenu predlagateljev v obrazložitvi predloga med drugim izpostavil, da je bilo zaprtje šol med prvimi v Evropi in vztrajanje na njihovem zaprtju najdlje v tem prostoru katastrofalna odločitev, ki ni bila podkrepljena s strokovnimi stališči. Tako vladna svetovalna skupina za covid-19, Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) in Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) so ves čas poudarjali, da je treba šole zapreti zadnje in odpreti prve, ministrica za izobraževanje, znanost in šport pa se je odločila, da bo raje kot stroki in epidemiologom sledila stališčem predsednika vlade Janeza Janše, ki stroke in epidemiologov ni poslušal, je dejal.

Kot je poudaril, bi moralo ministrstvo “iskati in najti ravnovesje med zdravstvenim vidikom in izvajanjem šolskega procesa”, a so bile zaradi te nesposobnosti šole prehitro in predolgo zaprte. Ob tem je omenil, da so navodila o zaprtju prihajala tik pred zdajci, kar je še dodatno povzročalo zmedo in težave, pred decembrskimi prazniki pa se je vlada odločila tudi za odprtje gospodarskih dejavnosti. Tako so se šolarji, dijaki in študentje lahko srečevali v nabito polnih nakupovalnih središčih, niso se pa mogli šolati v šolah.

Marko Koprivc (SD), ki je prav tako predstavil del obrazložitve predlagateljev, pa je ob tem spomnil, da je “v šolskem letu 1943/44, sredi najtrše okupacije slovenskega ozemlja, delovalo več kot 430 partizanskih šol” in da so “ofenzivam na osvobojena ozemlja, pregonom, deportacijam in streljanjem talcev navkljub resnični domoljubi poskrbeli, da so bile, kadar in kjer je bilo le mogoče, šole za otroke odprte”.

Za največjo sramoto v zgodovini Slovenije pa je Koprivc označil to, da so dijaki prejeli plačilne naloge in sodne pozive, ker so zahtevali, da se jim omogoči vrnitev v šole. Ministrici je očital, da se pred protestom z njimi ni sestala, k čemur so jo pozivali, da bi se pogovorili o rešitvah. “Zakaj niste hoteli sprejeti njihovih predlogov? Kje je bila takrat odraslost, odgovornost, razumevanje položaja in spoštovanje družbenih odnosov,” je zanimalo Koprivca. Ministrico pa je pozval, naj danes pove, ali je dialog zavračala, ker ji ni bilo mar, ali ker ji je bilo “tako ukazano s strani avtoritarnega predsednika vlade Janeza Janše”.

Tudi Vatovec je izpostavil očitek o pomanjkanju dialoga z različnimi deležniki na področju vzgoje in izobraževanja v času epidemije covida-19. Številni so po njegovih besedah v minulem letu ves čas pozivali k posluhu in razumu, iskali nekoga, ki bi izpolnjeval vlogo branika šolskega polja, a tega sogovornika v izobraževalni ministrici in v ministrstvu niso našli.

Zato so po Vatovčevem mnenju tudi začeli protestirati. “Uporabili so ustavno pravico do svobode izražanja za to, da zahtevajo svojo pravico do izobraževanja. S tem niso pokazali zgolj poguma – dejansko so pokazali svojo odraslost, udejanjili so javno rabo uma. Toliko odgovornosti ni pokazala ministrica v celem letu svojega mandata,” je dejal.

Po Vatovčevem mnenju je ministrica s svojo pasivnostjo naredila konkretno škodo tudi za področje univerze, pri čemer je kot najbolj odmeven primer omenil opustitev priprave razpisa za vpis v visokošolske zavode. Tako Vatovec kot Koprivc pa sta ste dotaknila tudi šestega protikoronskega zakona, s katerim je Kustečeva po Koprivčevih besedah političnim sopotnikom predsednika vlade omogočila podaljšanje akreditacije za njihove zasebne univerze.

Koprivc je bil med drugim kritičen tudi do tega, da so morali univerze in študentski domovih svoja vrata zapreti, medtem ko so igralni saloni in casinoji lahko delovali. Na področju športa pa je ministrici očital, da ni nikoli skoparila s čestitkami ob uspehih športnikov in se je z njimi tudi slikala na prireditvah, hkrati pa ji ni bilo mar za katastrofalno poslabšanje gibalne sposobnosti otrok in mladine ter za več mesecev trajajoče onemogočanje dela profesionalnih športnikov.

Ministrica po Koprivčevih besedah svojega dela “v resnici sploh ni opravljala”. “Svojo nesposobnost, nedelo in popolno podrejenost diktatu predsednika vlade pa še danes opravičuje z epidemijo,” je dejal. Tako Koprivc kot Vatovec sta ministrico pozvala k odstopu.

Za obravnavno predloga interpelacije šolske ministrice, ki so jo vložile LMŠ, SD, Levica in SAB, je danes na predvidenih skoraj 16 ur. Zaradi tehničnih težav pa se je obravnava, ki je bila napovedana za 9. uro, v DZ začela s polurnim zamikom.

Source
STA
Back to top button