AktualnoSlovenija

Pred poslanci bosta predlog zakona o dolgotrajni oskrbi in poročilo varuha človekovih pravic za lani

Pred poslankami in poslanci bo danes prvo branje predloga zakona o dolgotrajni oskrbi. Na mizi pa bodo imeli tudi poročilo varuha človekovih pravic za lansko leto in njegovo poročilo o izvajanju nalog državnega preventivnega mehanizma po opcijskem protokolu h konvenciji Združenih narodov proti mučenju za lani.

 

 

Predlog zakona o dolgotrajni oskrbi zajema niz ukrepov, ki so namenjeni predvsem osebam, ki so trajno odvisne od pomoči druge osebe in potrebujejo pomoč pri osnovnih vsakodnevnih opravilih. Ob tem vlada predlaga, da upravičenci s primerljivimi potrebami prosto dostopajo do primerljivih pravic in da naj upravičenci izbirajo med različnimi pravicami in oblikami storitev ter okolja, kjer jih želijo koristiti.

Po predlogu bi sistem dolgotrajne oskrbe ponujal institucionalno oskrbo, oskrbo na domu, oskrbo družinskega člana in denarni prejemek. V vse oblike oskrbe razen institucionalne je vključena pravica do storitev za krepitev in ohranjanje samostojnosti ter e-oskrba.

Glede financiranja dolgotrajne oskrbe predlog predvideva, da vlada v prvi polovici leta 2024 pripravi posebno zakonodajno rešitev o novem prispevku, do njenega sprejetja pa bo razliko pokrival državni proračun.

Še pred predlogom zakona o dolgotrajni oskrbi bodo govorili o poročilu varuha človekovih pravic za lani, ko je obravnaval kar tretjino več zadev kot v preteklih letih in ugotovil 473 kršitev pravic in drugih nepravilnosti. Skupaj je podal 128 novih priporočil.

V povezavi z epidemijo covida-19 vladi priporoča, naj pri pripravi predpisov upošteva specifične okoliščine različnih skupin, ki jih je zaradi utemeljenih razlogov treba obravnavati drugače. Na delovnopravnem področju pa je ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti znova priporočil, naj zakonsko opredeli prekarnost in prepove prekarna razmerja ter hkrati predpiše sankcije za kršitve te prepovedi.

Na dnevnem redu današnjega dela seje DZ bo tudi predlog resolucije, s katero del opozicije želi, da DZ v Sloveniji razglasi okoljsko in podnebno krizo. Vendar pa glasovanja o predlogu ne bo, saj ga je matični odbor zavrnil.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button