Pred matičnim odborom se bo predstavil kandidat za pravosodnega ministra Dikaučič

Kandidat za ministra za pravosodje Marjan Dikaučič se bo danes predstavil članom matičnega parlamentarnega odbora za pravosodje. Premier Janez Janša je predlog za imenovanje Dikaučiča v DZ poslal minuli petek. Če bo kandidat dobil podporo DZ, bo nasledil Lilijano Kozlovič, ki je minuli teden odstopila.

DZ bo o imenovanju Dikaučiča odločal na izredni seji prihodnji torek.

Marjan Dikaučič je univerzitetni diplomirani pravnik z opravljenim pravniškim državnim izpitom. Pri svojem dosedanjem delu se je srečeval tako z javnim kot zasebnim sektorjem. Delovne izkušnje je pridobival na sodišču, v odvetniški pisarni in gospodarskih družbah, so navedli v kabinetu predsednika vlade.

Kandidat za ministra se v skladu s poslovnikom DZ najprej tri dni in najkasneje sedem dni po vložitvi predloga kandidature predstavi pristojnemu delovnemu telesu in odgovarja na vprašanja njegovih članov. Predsednik odbora nato najkasneje v 48 urah po predstavitvi predsednikoma DZ in vlade pošlje mnenje odbora o predstavitvi kandidata.

Ministrica iz vrst SMC Kozlovičeva je odstopila minuli četrtek, potem ko je vlada sprejela sklep o neseznanitvi z imenovanjem evropskih delegiranih tožilcev. Janša je takoj po odstopu ministrice prvaka SMC Zdravka Počivalška zaprosil, naj v zakonskem roku oziroma čim prej predlaga novo ime za prevzem vodenja pravosodnega ministrstva.

Source
STA
Back to top button