AktualnoSlovenija

Pred člani sveta pokojninskega zavoda bo predlog za uvedbo socialne kapice

Predlog za uvedbo t. i. socialne kapice, ki jo predvideva predlagani zakon o debirokratizaciji in zaradi katere bi v pokojninsko blagajno letno zaradi manj vplačanih prispevkov prišlo do 100 milijonov evrov manj, bo danes obravnaval svet pokojninskega zavoda. Na mizi pa bodo imeli tudi ugotovitveni sklep o zvišanju najnižjih pokojnin.

Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) ne podpira vladnega predloga, po katerem bi za plače nad 6000 evrov bruto uvedli socialno kapico, je za STA povedal generalni direktor zavoda Marijan Papež. To bi denimo po njegovih besedah rušilo veljavno ureditev vertikalne solidarnosti, po kateri tisti, ki zaslužijo več, vplačujejo tudi višje prispevke. Nenazadnje tudi nepredvidljivo obdobje epidemije covida-19 ni ustrezen čas za takšne spremembe, je dodal.

Predvidoma bodo sprejeli tudi ugotovitveni sklep, po katerem bodo najnižja pokojnina, zagotovljena pokojnina in najnižji znesek invalidske pokojnine od 1. maja višji. Večina upravičencev bo višje prejemke po zagotovilu direktorja Papeža prejela s pokojnino za maj.

Najnižja pokojnina bo po novem malenkost nad 279 evrov, zagotovljena pokojnina 620 evrov, najnižji znesek invalidske pokojnine pa malenkost nad 388 evrov.

Source
STA
Back to top button