SlovenijaGospodarstvo

Preboldski Bisol lani z rastjo prihodkov in dobička

Preboldski Bisol, ki se ukvarja z razvojem, proizvodnjo in prodajo sončnih panelov, je lani ustvaril več kot 42 milijonov evrov prihodkov, kar je okoli šest milijonov evrov več kot leto prej. Čisti dobiček je dosegel tri milijone evrov, leta 2019 27.804 evrov. V podjetju so s poslovanjem zadovoljni.

Kot so za STA povedali v Bisolu, se jim je v krizi obrestovalo, da so v minulih 15 letih vzpostavili razvejano mrežo strank po vsem svetu. Količinsko so lani rasli nekje za 20 odstotkov in tako presegli rekordno leto 2019. Vrednostno so zaradi malenkostnega padca cen modulov zrasli za okoli 10 odstotkov.

“Vsakogar, ki je prestopil prag proizvodnje podjetja Bisol, so sodobna tehnologija in roboti, skrbno izbrani materiali, več kot 100 posameznih postopkov ter po meri narejene inovacije naših tehnologov navdušili. Tega jim zdaj ne moremo pokazati v živo, lahko pa jim vrata odpremo preko spleta,” so poudarili v Bisolu.

Glede gradnje novih sončnih elektrarn so dejali, da je branža lani globalno zrasla le za nekaj odstotkov, a je bila v EU, ki je njihov najpomembnejši trg, dvoštevilčna. Oba njihova glavna segmenta, tako rezidencialne kot do neke mere industrijske inštalacije, sta nadaljevala s stabilno rastjo, še največ vpliva je bilo pri največjih projektih, kjer je pri realizaciji prišlo do zamikov.

Glede na ambiciozne okoljske cilje, ki so jih države EU zapisale v nacionalne energetske programe, Bisol pričakuje stabilno rast branže na daljši rok. Zato so v prvem četrtletju letos realizirali nadaljnjo širitev ter modernizacijo proizvodnih zmogljivosti. Prav tako se tako v Sloveniji kot po Evropi ponovno lotevajo lastnih naložb v sončne elektrarne.

Dogovarjajo se za postavitev sončnih elektrarn na nekaj inovativnih lokacijah, snujejo pa tudi strateška partnerstva. Cilji EU na področju okolja in obnovljivih virov so izredno velikopotezni, s padcem cen fotovoltaike je ta postala globalno dostopna tudi brez podpor. V desetletju, ki je pred družbo, bi Bisol rad letno v lastne sončne elektrarne investiral vsaj pet milijonov evrov in okrepil svoj položaj prepoznavnega ponudnika zelene elektrike.

Za letos podjetje, ki zaposluje okrog 200 delavcev, načrtuje še hitrejšo rast. Ta mesec so razširili in posodobili proizvodnjo, kar jim omogoča predstavitev novega tipa modulov Bisol Duplex najvišjih nazivnih moči. Ambiciozne cilje imajo na področju nosilnih konstrukcij za fotovoltaiko. “Ob upanju, da se zdravstvene razmere umirijo, računamo najmanj na ponovitev stopenj rasti, ki smo jim dosegli lani,” so navedli v Bisolu.

Source
STA
Back to top button