SlovenijaKultura

Praznovanje gregorjevega letos v Tržiču drugače kot običajno

Letošnje gregorjevo bo v Tržiču drugačno kot običajno. Od danes dalje so gregorčki razstavljeni v izložbah tržiških lokalov in v Galeriji Atrij Občine Tržič, kjer so postavili razstavo z naslovom Kjer hiša stoji, se marsikaj godi. Tradicija gregorjevega je zajeta tudi na zunanjih panojih, gregorčki pa bodo zaplavali po virtualni strugi.

“Pomlad že trka na vrata in nas opominja na bližajoče se gregorjevo. Zaradi vsem dobro znanih razlogov bo letos nekoliko drugačen, kot smo ga v Tržiču navajeni,” so sporočili z Občine Tržič. Gregorčki, ki so jih izdelali otroci v Vrtcu Tržič, bodo na ogled v izložbah lokalov na Trgu svobode, zaplavali pa bodo po virtualni strugi na spletu.

Nekateri gregorčki, ki so jih izdelali otroci, so na ogled tudi na razstavi v Galeriji Atrij, kjer so sicer razstavljeni gregorčki iz zbirke Tržiškega muzeja, tokrat predvsem tisti, ki se tako ali drugačne dotikajo dediščine Kurnikove hiše. Zato je podnaslov od danes odprte razstave Tržiškega muzeja Kjer hiša stoji, se marsikaj godi Kurnikov dom in gregorjevo.

Kurnikova hiša, ki je najstarejša ohranjena hiša v Tržiču stoji nedaleč od nabrežine, s katere po Tržiški Bistrici zaplavajo gregorčki. Hiša na gregorjevo vsako leto zažari v svojevrstni podobi, le letošnje leto je drugačno, zato tokrat na njeno, s tem praznikom povezano dediščino, opozarjajo na omenjeni razstavi, ki bo na ogled do 2. aprila.

Razstavo spremlja predstavitev gregorjevega ter z njim povezane tradicije na panojih na prostem, in sicer na mostu, ki prek Tržiške Bistrice povezuje stolpnico in Občino Tržič. Mladi raziskovalci pa lahko tradicijo gregorjevega odkrivajo s pomočjo reševanja zabavnih izzivov, objavljenih na spletni strani portala Visit Tržič.

Sveti Gregor, ki je dal ime prazniku, ima god 12. marca, praznovanje gregorjevega pa se začne 11. marca zvečer. Ob gregorjevem so ljudje včasih slavili prihod pomladi, saj je svetli del dneva postajal daljši, delavcem pa ni bilo več potrebno delati ob umetni svetlobi. V Tržiču ima praznovanje gregorjevega že dolgo tradicijo. Čevljarji so namreč ta dan v svojih delavnicah prenehali delati pri luči in čevljarski vajenci so luč simbolično vrgli v vodo.

Ker čevljarskih vajencev v Tržiču ni več, šego Vuč u vodo obujajo otroci tržiških vrtcev in šol, ki vsako leto izdelujejo gregorčke. Na predvečer gregorjevega se zberejo in te raznobarvne hišice, opremljene s svečo, spustijo po Tržiški Bistrici. Program popestrijo razstave gregorčkov in spremljevalni dogodki.

Source
sta.si

Povezani Članki

Back to top button