Pouk v sedmih epidemiološko boljših regijah bodo prihodnji teden začeli v torek, v ponedeljek še testiranje učiteljev in pouk na daljavo

Pouk v prvih treh razredih osnovnih šol v rdečih regijah bodo glede na odločitev vlade prihodnji teden začeli v torek. V ponedeljek bodo morali zaposleni v šolah opraviti redno testiranje na novi koronavirus, pouk za učence prvega triletja bo ta dan potekal na daljavo, je na današnji novinarski konferenci povedala ministrica Simona Kustec.

 

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Kustečeva je danes pojasnila, da so se v vladi odločili dosledno slediti načrtu sproščanja ukrepov. “Imeli smo dolgo razpravo na to temo. Vprašanje je bilo, ali lahko dovolimo tolerančno stopnjo v primerih, ko gre za minimalno odstopanje. Na koncu je prevladala odločitev, da smo zelo pozorno in dodelano pripravili vladni načrt sproščanja ukrepov in je naša zaveza, da se tega držimo. Na podlagi tega in pregleda dnevnih sprememb v stanju okužb, ki kaže, da so te spremembe nestabilne, in v trendu naraščanja, je bila sprejeta taka odločitev, ki dosledno sledi načrtu sproščanja,” je dejala.

Tako se po komaj štirih dneh pouka v šolskih klopeh učenci prvih treh razredov osnovnih šol v zasavski in obalno-kraški regiji prihodnji teden vračajo k pouku na daljavo. Ti dve regiji sta namreč glede na aktualne epidemiološke podatke iz rdeče zdrsnili v črno fazo, v kateri po vladnem načrtu pouk v šolah v celoti poteka na daljavo.

Kustečeva je ob tem izpostavila novost, ki bo s torkom prihodnji teden veljala v črnih regijah – v šolah bodo namreč vsem tistim otrokom od 1. do 3. razreda, katerih starši delajo v kritični infrastrukturi, zagotovili nujno varstvo otrok.

Po navedbah Kustečeve med sektorje kritične infrastrukture spadajo energetika, promet, prehrana, preskrba s pitno vodo, zdravstvo, finance, varovanje okolje ter informacijsko-komunikacijska omrežja. Nujno varstvo otrok do 3. razreda v šolah pa bodo lahko koristili tudi tisti starši, ki delajo v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja, zavodih s področja socialne varnosti, v vojski ali policiji.

V ponedeljek bodo tako po besedah ministrice zaposleni v šolah iz rdečih regij ponovili testiranje na okužbo z novim koronavirusom. Ta dan bo tudi za učence prvega triletja pouk potekal na daljavo, od torka pa sledi delo v šolskih klopeh. Učitelji bodo za ponedeljek otrokom dali navodila za delo doma.

Vrtci v rdečih regijah pa morajo v ponedeljek testiranje zaposlenih organizirati tekom celega dne, da bo lahko potekalo varstvo vseh otroko, je zapisano v okrožnici, ki so jo danes prejeli vrtci in šole.

Na testiranje pa bodo v ponedeljek morali tudi tisti zaposleni v šolah v črnih regijah, ki bodo skrbeli za nujno varstvo otrok do 3. razreda. Ministrica je pojasnila, da bodo nujno varstvo opravljali tisti učitelji, ki niso razredniki in nimajo pouka na daljavo. Šole bodo nujno varstvo lahko zagotovile tudi s pomočjo študentov.

Starši otrok od 1. do 3. razreda iz rdečih regij so tako v ponedeljek upravičeni do koriščenja odsotnosti zaradi višje sile, so za STA pojasnili na ministrstvu za delo.

Kustečeva je poudarila, da je “pred nami čas nenehnih sprememb in prilagoditev, vse z jasnim ciljem biti v šolah, varni in zdravi”.

Source
STA
Back to top button