Potrdili tri primere angleškega virusa, kar pa ne bo ustavilo vračanja dela učencev v šole

Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo je pri treh vzorcih dokazal vse specifične mutacije, značilne za angleški sev. Vsi trije vzorci pripadajo osebam, ki so imele pozitivno epidemiološko anamnezo za potencialni vnos angleškega seva. Zaradi tega je nekaj časa v zraku viselo torkovo odprtje šol, a se bodo šolarji v šolske klopi vrnili.

V nedeljo so v Sloveniji opravili 2734 testov in potrdili 293 okužb z novim koronavirusom, je vlada sporočila na Twitterju. V bolnišnicah se zdravi 1173 covidnih bolnikov, intenzivno terapijo jih potrebuje 192. Umrlo je 19 covidnih bolnikov.

Delež pozitivnih testov je bil v nedeljo 10,7-odstoten. Med 1293 PCR testi jih je bilo 246 ali 20,4 odstotka pozitivnih. Med 1441 hitrimi testi pa jih je bilo pozitivnih 29 ali dva odstotka.

V bolnišnicah se je v nedeljo zdravilo 24 bolnikov več kot v soboto, na intenzivni terapiji pa dva več kot dan prej. Umrlo je 12 bolnikov manj kot v soboto.

Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani pa je pri treh od 291 vzorcev iz osrednjeslovenske regije, ki so jih vključili v analizo genskih sekvenc in so bili vzeti med 1. in 14. januarjem letos, dokazal vse specifične mutacije, značilne za angleški sev.

Vsi trije vzorci pripadajo osebam, ki so imele pozitivno epidemiološko anamnezo za potencialni vnos angleškega seva v Slovenijo. Dodatnih mutacij, značilnih za južnoafriški ali brazilski sev, pa niso odkrili.

Vprašanje, ali se bo del učencev v torek dejansko vrnil v šolske klopi, predšolskih otrok pa v vrtce, je bilo zaradi odkritja angleškega seva večji del dneva odprto. Glede na angleške študije se namreč ta sev še posebej hitro širi med otroki.

Popoldne je nato premier Janez Janša na Twitterju zapisal, da epidemiologi Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in svetovalna skupina za covid-19 pri ministrstvu za zdravje po oceni novega položaja zaradi odkritja angleške različice novega koronavirusa še vedno podpirajo vračanje prvega triletja osnovnih šol in polno delovanje vrtcev v devetih regijah.

Pomagajmo učiteljem in vzgojiteljem, da bo delo varno, je ob tem še pozval predsednik vlade.

Na NIJZ so ob tem napovedali, da bodo epidemiološko sliko v vzgojno-izobraževalni zavodih in celotni populaciji še naprej skrbno spremljali, ob znakih naglega poslabšanja pa bodo predlagali nadaljnje ukrepe, je razvidno iz dopisa, ki ga je na Twitterju objavil Janša.

Danes pa poteka tudi obširno testiranje učiteljev in vzgojiteljev s hitrimi testi na novi koronavirus.

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Alenka Forte je na vladni novinarski konferenci izpostavila, da je današnje testiranje dela zaposlenih v vzgoji in izobraževanju “do sedaj najbolj množično hitro testiranje v enem dnevu, kar predstavlja velik organizacijski in logistični zalogaj.”

Povedala je, da je ob testiranju ključno tudi spoštovanje vseh ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa. Tudi učiteljem po njenih navedbah priporočajo uporabo trislojnih kirurških mask.

Zaposlene iz celjskega vrtca Tončke Čečeve je na celjskem sejmišču testiral Zdravstveni dom Celje. Testiranja se je udeležilo okoli 70 zaposlenih, ki naj bi v torek prišli na delo. Popoldne ni bilo potrjene še nobene okužbe, je povedala ravnateljica Irena Hren.

V Vrtcu Škofja Loka je mobilna enota testirala okoli 60 zaposlenih v največji enoti, v torek zjutraj pa bodo opravili še testiranje po vseh ostalih enotah, je dejala ravnateljica Vrtca Škofja Loka Janja Bogataj.

Zaradi testiranja se šole in vrtci po oceni ministrice za izobraževanje, znanost in šport Simone Kustec dobro pripravljeni na ponovno odprtje. Tako se v torek največja možna večina zdravo in varno vrača na delovna mesta, je ministrica dejala v izjavi za STA.

Vračanje v šole za učence prvega triletja podpirata slabi dve tretjini staršev, predvsem starši teh otrok. Večina staršev meni, da bi morali šole odpirati enotno po vsej državi, v najnovejši raziskavi ugotavlja Valicon.

Desetina sodelujočih v Valiconovi raziskavi vračanju otrok v šole nasprotuje, dobra petina pa podpira drugačno obliko vračanja v šole. Med temi jih dobri dve tretjini menita, da bi se v šole morali vrniti vsi, slaba četrtina, da je predviden protokol prestrog, slaba desetina pa, da bi moral biti protokol še bolj strog.

Večja enotnost velja glede regijskega sproščanja, saj večina staršev oz. dobri dve tretjini menita, da bi morali šole odpirati enotno po vsej državi. Slaba tretjina na drugi strani podpira ločeno odpiranje šol po regijah.

Slovenija je sicer danes prejela pošiljko Pfizerjevega cepiva proti covidu-19. Na NIJZ so za STA pojasnili, da so danes prejeli 19.890 odmerkov oz. 3315 stekleničk cepiva Pfeizer. To je sicer nekoliko manj, kot so jih pričakovali, saj so na NIJZ v soboto za STA dejali, da danes pričakujejo pošiljko z 21.060 odmerki.

Današnjo pošiljko Pfizerjevega cepiva bodo uporabili za drug odmerek cepljenja v domovih za starejše in v zdravstvu, ki so bili glede na strategijo cepljenja med prvimi, ki so prejeli cepivo. Po protokolu cepljenja s Pfizerjevim cepivom drugi odmerek sledi po treh tednih.

V Mariboru pa se je nekoliko zamaknila gradnja montažnega objekta za bolnike s covidom-19 v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor. Kot so povedali za STA, trenutno računajo na pričetek gradnje v drugi polovici februarja.

Sprva so začetek gradnje objekta na parkirišču ob stavbi oddelka za onkologijo, s katerim bi pridobili okoli 30 dodatnih postelj za bolnike s covidom-19, napovedovali za sredino januarja. Trenutno sta v pripravi projektna naloga in razpisna dokumentacija za javno naročilo. Razpis za izvedbo bo objavljen do konca tega meseca, rok za oddajo ponudb bo 15 dni. Ko bodo gradbena dela enkrat stekla, naj bi bil objekt, ocenjen na 4,5 milijona evrov, postavljen v treh mesecih.

Source
sta.si
Back to top button