Poslanske skupine ne razkrivajo favoritov za viceguvernerja Banke Slovenije

Po prvem delu današnjih posvetovanj z vodji poslanskih skupin in predstavnikoma narodnih skupnosti državnega zbora pri predsedniku države Borutu Pahorju ni jasno, kateri kandidati imajo največ možnosti za izvolitev na mesto viceguvernerja Banke Slovenije. V poslanskih skupinah so bili v izjavah po opravljenih posvetovanjih skopi.

 

 

Pahor je doslej opravil pogovore z vodji poslanskih skupin SDS Danijelom Krivcem, DeSUS Ivanom Hršakom, NSi Jožefom Horvatom ter SMC Gregorjem Peričem ter s predstavnikoma italijanske in madžarske narodne skupnosti.

V SDS po besedah Krivca še niso sprejeli nobene odločitve o morebitni podpori posamičnim kandidatom. “Z vsemi kandidati smo se srečali, glede na razgovore in današnji pogovor s predsednikom se bomo v nadaljevanju odločili o podpori,” je dejal v izjavi medijem po posvetovanju.

Po preliminarni oceni so vsaj štirje kandidati za SDS sicer absolutno primerni in jih, glede na predstavitev in izkušnje, ocenjujejo kot precej enakovredne. Eden od kandidatov pa pri največji parlamentarni stranki najverjetneje ne bo prišel v ožji izbor, je dodal Krivec.

Preostale vodje poslanskih skupin in predstavnika manjšin izjav za medije po posvetovanju pri Pahorju niso podali.

V popoldanskem delu današnjih posvetovanj se bo Pahor sestal še z vodji poslanskih skupin Levice Matejem Tašnerjem Vatovcem, SD Matjažem Hanom ter nepovezanih poslancev Janjo Sluga. V sredo dopoldne pa se bo na to temo pogovarjal še z vodji poslanskih skupin SAB Mašo Kociper, LMŠ Branetom Golubovićem in SNS Zmagom Jelinčičem.

Pahor je poziv za mesto viceguvernerja Banke Slovenije objavil oktobra, ker viceguvernerju in namestniku guvernerja Primožu Dolencu 5. aprila poteče mandat. Kandidature so ob Dolencu oddali Branko Babič, Marjan Divjak, Miha Mihič in Sibil Svilan.

V svetu Banke Slovenije so poleg Dolenca še guverner Boštjan Vasle in viceguvernerji Irena Vodopivec Jean, Jožef Bradeško in Tina Žumer.

Po posredovanju predloga kandidature v imenovanje v DZ je predvidena javna predstavitev predlaganega kandidata. DZ o kandidatu glasuje najpozneje v 30 dneh po prejemu predloga, glasovanje je tajno, kandidat je izvoljen, če zanj glasuje večina vseh poslancev.

Source
STA
Back to top button