Slovenija

Poslanci v razpravi o Poklukarjevi ministrski kandidaturi tudi o težavah zdravstvenega sistema

Poslanska razprava o kandidaturi za ministra Janeza Poklukarja se je poleg o njegovih kompetencah za vodenje zdravstvenega resorja vrtela tudi okoli nakopičenih težav zdravstvenega sistema. Poslanci so ugotavljali, da se bo minister v prvi vrsti ukvarjal z obvladovanjem epidemije, slišati pa je bilo tudi nekaj kritik na račun njegovega zaslišanja.

Po oceni poslanca LMŠ Roberta Pavšiča se bo novi minister v tem mandatu ukvarjal predvsem z obvladovanjem epidemije covida-19, za drugo pa ne bo časa. Kritičen je tudi do nekaterih potez vlade na zdravstvenem področju, med drugim do menjav članov v svetih javnih zdravstvenih zavodov, ki jim v kratkem poteče mandat. To po njegovi oceni kaže na to, da se na zdravstvenem področju trenutno “pripravlja nekaj zelo velikega”.

Poslanec SD Franc Trček je bil v razpravi kritičen do Poklukarjevega nastopa na zaslišanju pred matičnim odborom. Med drugim je, kot je dejal poslanec, kandidat za ministra preslišal njegova vprašanja glede komuniciranja o epidemiji, ceni hitrih testiranj, konfliktov interesov, pa tudi o tem, kaj se trenutno dogaja s sredstvi iz dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

Da je bil v svojih odgovorih medel in splošen, je Poklukarju očital tudi poslanec Levice Miha Kordiš. Med drugim ga zanima, kakšno statusno preoblikovanje javnih zavodov je imel ministrski kandidat v mislih.

Nasprotno je bila s Poklukarjevimi odgovori zadovoljna poslanka NSi Iva Dimic. Po njeni oceni je Poklukar poznavalec slovenskega zdravstvenega sistema, ki ima izkušnje z vodenjem zdravstvenih zavodov, je tudi mož, ki da veliko na dogovor, na sodelovanje in ki ima široko podporo v zdravstveni stroki.

Poslanec SAB Marko Bandelli upa, da bo Poklukar držal besedo, da bo javno zdravstvo ostalo prioriteta. Upa tudi, da bo pospešil cepljenje proti covidu-19. Prav tako si želi, da bi “kot minister udaril po mizi” in zaključil s testiranji zaposlenih v trgovinah, česar ni bilo treba niti v črni fazi, je opomnil.

“Poklukar ni zgolj teoretik ali pa uradnik, ki opazuje sistem od daleč, je praktik, ki je nekaj naredil v svojem življenju in dokazal, da zna delati,” je poudarila poslanka SDS Mojca Škrinjar. Dotaknila se je tudi javnega zdravstvenega sistema, od katerega uporabniki po njenih besedah pričakujejo “resnično dobro storitev”. Sama ga razume kot sistem, ki je zagotovljen vsakemu brez izjeme, ji je pa vseeno ali javno zdravstveno storitev izvaja javni zavod, koncesionar ali zasebnik. “Pomembno je, da je storitev kakovostna in da si vzamejo čas zame,” je dodala poslanka.

Poslanec SMC Gregor Perič je bil kritičen do poslanske razprave: “Danes smo v teh razpravah slišali, da je predvsem pomembno, ali je naš ali ni naš.” Prav tako meni, da bodo tudi poslanci zelo močno vplivali na to, kako uspešen bo Poklukar v prihodnje. “Če bomo nasedali na posamezne afere, ki bodo nastajale zaradi takih ali drugačnih želja po spremembah, potem bo tudi gospod Poklukar kot minister za zdravje šibka figura, ki ne bo uspela priti do določenih pozitivnih sprememb,” je dejal.

Po besedah vodje poslanske skupine DeSUS Franca Jurše mora zdravstvo reševati stroka oz. strokovno usposobljeni menedžment. “Dokler se bomo politiki vmešavali v to področje, bo tistemu, ki je odgovoren za to, zelo težko,” je ocenil. Sicer pa je Jurša zadovoljen, da bo Poklukar zagovarjal javno zdravstvo. Med ključnimi nalogami ministra vidi ureditev čakalnih vrst ter organizacijo in izvedbo cepljenja proti covidu-19.

Vodja poslanske skupine SNS Zmago Jelinčič Plemeniti je v predstavitvi stališča poslanske skupine ocenil, da novega ministra čaka ogromno dela. Med drugim je izpostavil težave pri dostopnosti do zdravstvenih storitev, investicijah v infrastrukturo zdravstvenih ustanov, zastarelo opremo, korupcijo v zdravstvu ter nabavo medicinske opreme in zdravstvenega materiala.

Source
sta.si

Povezani Članki

Back to top button