Poslanci podprli predlog novele zakona o centralnem registru prebivalstva

Poslanci so s 53 glasovi za in nobenim proti podprli vladni predlog novele zakona o centralnem registru prebivalstva. S tem so v osebni identifikacijski številki EMŠO omogočili uporabo šifer registra od 50 do 59, ne le 50, kot velja trenutno. Vlada je spremembo zakona predlagala, saj v šifri registra 50 ni več mogoče zagotoviti novih EMŠO številk.

Državna sekretarka na ministrstvu za notranje zadeve Tina Heferle je na seji dejala, da predlog novele obravnavajo po skrajšanem postopku, saj gre za zelo nezahtevno spremembo zakona, ki je tehnične narave.

Pojasnila je, da se EMŠO določa tako slovenskim državljanom kot tujcem, ki imajo v Sloveniji urejen status ali pravice in obveznosti, med drugim na področju pokojninskega in invalidskega zavarovanja ter davkov. Nekateri tujci, ki jim je določena številka EMŠO, pa prihajajo iz držav, kjer ne beležijo rojstnega datuma kot v Sloveniji. Tem osebam določijo EMŠO na 1. januar, zato se ta dan za določena leta hitro polni. “Zaradi tega je verjetno, da bi se v prihodnje določene kombinacije izčrpale, kar bi bilo z vidika obravnave posameznika nedopustno,” je poudarila Heferle.

Poslanec SDS Andrej Kosi je pred glasovanjem dejal, da spremembi ne bodo nasprotovali, saj vlada z novelo zakon popravlja tehnično. Poslanka NSi Vida Čadonič Špelič je dejala, da predlogu ne bodo nasprotovali, saj je Heferle v imenu predlagatelja korektno odgovorila na vsa vprašanja poslanske skupine. Med drugim je na odboru 13. marca pojasnila, da zaenkrat še niso zapolnili nobene letnice.

Poslanec SD Predrag Baković je dejal, da bodo predlog zakona podprli, saj “nezanemarljivo prispeva k nemotenemu delovanju države”. Poslanski skupini Svoboda in Levica danes nista predstavili svojega stališča.

Poslanci k predlogu zakona niso vložili nobenega dopolnila. Zakon bo začel veljati 15. dan po objavi v Uradnem listu, uporabljati pa se bo začel 30. dan od uveljavitve.

Back to top button