Poslanci o priporočilih vladi za ohranitev suverenosti, Svoboda SDS očita zlorabo DZ

V DZ je danes potekala razprava z zvezi s predlogi, ki so jih vložili v SDS glede domnevnega vmešavanja evropske komisarke Vere Jourove v slovenske notranje zadeve med lanskim obiskom. Stranke so ponovile znana stališča, v vladajoči Svobodi pa so predlagateljem očitali zlorabo DZ za predčasen začetek kampanje pred evropskimi volitvami.

SDS predlaga, naj vlada od Evropske komisije zahteva celovito transparentnost glede vsebine pogovorov Jourove s predsednikom ustavnega sodišča Matejem Accettom, vključno z interno komunikacijo njenega kabineta.

Ker se je obisk zgodil deset dni po odločitvi ustavnega sodišča, da zadrži izvajanje novele zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTV), si v SDS njen obisk razlagajo kot nedopusten politični pritisk na ustavno sodišče.

Zato bi vlada morala uradno nasloviti pritožbo na Evropsko komisijo zaradi vmešavanja v notranje zadeve Slovenije, so prepričani v SDS. Če odziv Evropske komisije ne bi bil zadovoljiv, naj bi vlada razmislila o uporabi pravnih sredstev. Vlada bi prav tako morala Accetta pozvati, naj zaradi vseh navedenih okoliščin razmisli o odstopu.

Priporočila so že zavrnili pri vladi, prav tako so jih z osmimi glasovi proti štirim zavrnili v odboru DZ za notranje zadeve, s čimer je predlog končal zakonodajno pot.

Poslanec Franc Breznik je danes v imenu predlagateljev ponovil očitke, ter vlado opomnil, da je Slovenija z vstopom v EU pred 20 leti na unijo prenesla le del suverenosti, pri obisku Jourove pa da gre za očitno preseganje njenih pooblastil.

Enakega mnenja je bil Branko Grims, ki je v imenu poslanske skupine SDS dejal, da obisk Jourove ni bil nič drugega kot grob političen poseg v suverenost Slovenije, “s tem da so slovenske institucije, žal tudi ustavno sodišče in žal vlada Republike Slovenije, pri tem vehementno asistirale, ker so pač iz tega črpale politično korist”.

Vida Čadonič Špelič (NSi) je v imenu svoje poslanske skupine povedala, da so v stranki podprli predloge, saj se jim zdi pomembno, da se razjasnijo vse okoliščine obiska.

V imenu poslanske skupine SD je Predrag Bakovič izrekel nasprotovanje predlogom, pri tem pa izpostavil, da gre pri razmerju do priporočil vladi za učinke, ki niso v pristojnosti teh organov, ter učinke, ki ne upoštevajo načela delitve oblasti.

Nestrinjanje s predlogi je izrazila tudi Tamara Vonta v imenu poslanske skupine Gibanja Svoboda, ki je ob tem največji opozicijski stranki očitala, da zlorablja DZ za predčasno kampanjo za evropske volitve 9. junija. “Kljub temu, da zakon o volilni in referendumski kampanji v drugem členu precej natančno določa, da se volilna kampanja lahko prične 30 dni pred dnevom glasovanja, je, kot lahko vidimo, že v polnem zagonu,” je dejala.

Po njenem prepričanju ni naključje, da je predlagatelj Breznik tudi kandidat SDS na teh volitvah. Breznik je očitke zavrnil, rekoč da bi njegova stranka to sejo sklicala že prej, če si pisarna Jourove ne bi vzela toliko časa za odgovore na vprašanja o obisku, ki jih je postavil evroposlanec Milan Zver (SDS/EPP).

V Bruslju so sicer očitke SDS zavrnili in med drugim poudarili, da se je komisarka v preteklosti že srečala s številnimi predsedniki ustavnih sodišč, z Accettom pa se tudi ni pogovarjala o noveli zakona o RTV.

Back to top button