EUHeadlineAktualnoSlovenija

Poslanci na drogah

Izvoljenci ljudstva ne dovolijo, da bi se jih testiralo za prepovedanimi drogami. Raziskave kažejo, da je med politiki najbolj priljubljen kokain.

 

 

Dostikrat, ko davkoplačevalci spremljajo razprave izvoljenih politikov v državnem zboru, se sprašujejo ali niso morebiti zaužili prepovedano drogo, saj je njihovo obnašanje vse prej kot normalno. Kot nam prikazujejo različni primeri, ki so se zgodili pri nas in po svetu, je dvom upravičen. Politiki se namreč radi zabavajo na orgijah, tudi med strogimi proti koronskimi ukrepi, in ob tem njuhajo kokain, ki je izjemno priljubljen med ljudmi z veliko denarja. Konec koncev si nekdo na socialni podpori ne more privoščiti dnevno zapraviti 100 evrov za gram kokaina. Lahko pa si ga privoščijo ljudje na visokih položajih.

 

Evropske raziskave

Različne raziskave po Evropi in pri nas kažejo, da je uživanje različnih drog že dolgo časa v porastu. Da bi ugotovili natančnejše številke, so novinarji in raziskovalci že večkrat merili vsebnost drog v odpadnih vodah. Pri tem se je izkazalo, da v Sloveniji prav nič ne zaostajamo za drugimi evropskimi državami oziroma smo celo v samem vrhu pri nekaterih substancah kot je kokain. Evropski center za spremljanje drog in odvisnosti je leta 2018 objavil raziskavo o vsebnosti drog v odpadnih vodah v 60 mestih v 19 državah v Evropi. Ugotovitve so bile zanimive. Ljubljana se je v primeru dveh drog znašla visoko. V odpadnih vodah so namreč zabeležili 449,76 miligrama kokaina na tisoč prebivalcev na dan, kar nas uvršča na enajsto mesto na evropski lestvici. Dokaj visoko smo tudi po uživanju MDMA-ja, saj smo s 35.59 miligrami na tisoč prebivalcev na trinajstem mestu. Medtem, ko MDMA oziroma ekstazi uživajo predvsem mladi na plesiščih klubov, pa po kokainu veliko bolj posegajo bogati poslovneži in politiki.

Kako radi si politiki privoščijo njuhanje kokaina je med drugim razkrila skrita preiskava novinarjev nemškega TV magazina Akte 05 v 46 toaletnih prostorih Evropskega parlamenta v Bruslju že pred dobrim desetletjem. Kar v 41 vzorcih od 46 so odkrili sledi kokaina. To ne kaže zgolj na slučajno uporabo, temveč je po rezultatih mogoče sklepati na redno njuhanje kokaina med evropskimi poslanci. Se pravi, da to počnejo vsakodnevno in to v velikih količinah. V nekaterih vzorcih je bilo toliko kokaina, da bi ga lahko skoraj zavohali brez laboratorijske analize. Novinarji italijanske televizijske oddaje Le lene (Hijene) pa so z raziskavo razkrili, da kar vsak tretji italijanski politik uživa nedovoljene substance. Ker so do rezultatov prišli pod krinko in ker so se politiki zbali za svoj ugled, je italijanski varuh za zaščito zasebnosti prepovedal predvajanje prispevka.

 

Orgije z drogami

Kaj se v resnici dogaja za bruseljskimi zidovi, smo lahko videli med strogo karanteno po Evropi, ko si je nekaj politikov iz Evropskega parlamenta omislilo nelegalno gejevsko orgijo z drogami. Celo madžarskemu politiku Józsefu Szájerju, poslancu iz vrst konservativne stranke Fidesz, ki se ostro besedno bori proti drogam in istospolno usmerjenim, so pri begu iz moške orgije po žlebu v torbi našli mamila. Nelegalno orgijo so si politiki privoščili, ko so bili vsi bari in klubi zaprti in ko so represivni organi po nalogu politikov preganjali vse, ki bi si upali kršiti proti koronske ukrepe. Na vse ukrepe se bruseljski politiki požvižgali oziroma so verjetno mislili, da zanje pravila ne veljajo isto kot za navadne državljane. Podobno kot opažamo v naših logih v zadnjem letu, ko najvidnejši politiki počno vse to, kar državljani ne smejo. Od ne nošenja mask do pitja po gostilnah.

Politiki niso zgolj konzumenti drog, dostikrat so na različnih koncih sveta zasačeni tudi pri omogočanju tihotapljenja drog. Ker se pri nelegalnem poslu z drogami obračajo milijarde, nekaj tega denarja kapne tudi v žepe pokvarjenih politikov. V državah z manjšo stopnjo zakonitosti pa potekajo tihotapski in prekupčevalski posli celo preko oblasti in policije. Policija v Hrvaškem Dubrovniku je denimo v začetku tega meseca v ladijskem kontejnerju z bananami odkrila 73 kilogramov kokaina. Sledi so jo na koncu pripeljale do 34-letnega člana HDZ Anđelka Oršulića.

 

Domači zadetki

Da ne gre za majhen problem, kažejo tudi policijske zaplembe kokaina pri nas. Samo v primeru Balkanski bojevnik se je izkazalo, da sta iz Urugvaja na poti proti nam potovali več kot dve toni kokaina. Zaplemba kaže, da to prepovedano drogo uživa veliko več ljudi kot si kdorkoli misli. Zaslužek je velik, saj kvaliteten gram kokaina stane sto evrov na ulici, medtem, ko recimo za tabletka ekstazija zgolj pet evrov.

Tudi pri nas politiki radi igrajo visoke moralne avtoritete, vendar se na koncu izkaže, da tudi sami niso odporni na grehe. Marsikdaj se v javnosti ugiba, kdo vse izmed slovenskih politikov skrivaj njuha kokain? Nazadnje se je glasno ugibalo na kateri drogi je bil predsednik Borut Pahor, ko je nekontrolirano koketiral z maturantkami na kamionu: “To mi deli miška.” Večinska ugotovitev socialnih omrežij je bila, da je bil na kokainu. Obiskovalci dražje ljubljanske gostilne As v Knafljevem prehodu, kamor radi zahajajo politiki na kosila ali večerje po žgočih razpravah v državnem zboru, pa pravijo, da je velikokrat opaziti katerega izmed njih kako prevečkrat odide v toaletne prostore in pretirano smrka ob izhodu iz njih.

Verjetno prav zaradi tega slovenski poslanci ne dovolijo, da bi se jih testiralo na prepovedane droge. Nimajo pa nikakršnih težav, da se vsepovprek testira prebivalstvo na cestah ali po različnih službah kot so banke. Vedno, ko govor  nanese na testiranje poslancev, pa se odločno uprejo. Edina, ki se je do sedaj testirala in javnosti pokazala rezultate je bila notranja ministrica Katarina Kresal, ki je imela dosti javnih obtožb. Ob raziskavi revije Reporter leta 2010 pa je bil edini pripravljen na testiranje takratni šolski minister dr. Igor Lukšič.

 

Proti testiranju

Ker kokain politiki uživajo skrivaj po pisarnah, zabavah ali toaletnih prostorih gostiln, jih je pri tem težko uloviti. Edini, ki so jih na posnetku zalotili kako se pripravljajo na uživanje kokaina, so bili člani Slovenske demokratske mladine (SDM), podmladka SDS, med katerimi je bil tudi nekdanji poslanec iz vrst SDS Andrej Čuš. Posnetek, ki je razkril, kaj počne Janševa mladina v prostem času, je na koncu pripeljal do tega, da je moral Čuš iz stranke izstopiti. Sam sicer ni želel razkriti kdo so še ostali člani SDM na posnetku, zato pa je pozval vodstvo stranke SDS, da jih javno razkrije, saj so še vedno člani stranke. Seveda vodstvo stranke tega ni storilo.

Zaradi tega je prav bizarno, da so ravno člani stranke SDS v Državnem zboru vložili predlog zakona o obveznem testiranju funkcionarjev na prepovedane droge. Očitno so to storili s figo v žepu, saj so očitno že vnaprej vedeli, da bo zakon obsojen na propad. Nenazadnje imajo večino v parlamentu in bi ob iskreni volji zakon brez težav spravili skozi. Tako pa se je zataknilo že na samem začetku, saj so poslanci s 47 glasovi proti in zgolj 20 za odločili, da predlog zakona ni primeren za drugo obravnavo. Še bolj neobičajen je bil predlog poslancev SDS v luči dejstva, da vlada zakona že od začetka ni podpirala.

Poslanec SDS Danijel Krivec je ob razpravi v Državnem zboru povedal, da bi bilo zakon potrebno sprejeti zaradi javnosti, ki ima pravico izvedeti na katerih substancah so izvoljenci ljudstva, ko sprejemajo pomembne odločitve za državo: “Za funkcionarje, ki nimamo ničesar skrivati, obvezno testiranje ne predstavlja nobenih težav, javnost pa bo razbremenjena špekulacij oziroma manipulacij, ali njihovi predstavniki dejansko uživajo prepovedane droge.” Poslanec NSi Jernej Vrtovec pa je kar neposredno priznal: “Res je, da do zdaj ni bilo dokazano uživanje drog nobenemu funkcionarju, vendar to še ne pomeni, da droge niso med nami!” Ob tem bi lahko dodali samo še, da se ob marsikateri razpravi in ob marsikaterem sprejetem zakonu to zelo dobro vidi.

Source
Sebastijan Ozmec
Back to top button