Poslanci DeSUS z vodstvom stranke o prihodnjem delovanju v torek, Jurša se v ekstremni opoziciji ne vidi

Vodja poslancev DeSUS Franc Jurša je po pozivu premierja Janeza Janše, naj se poslanci DeSUS odločijo, ali podpirajo vlado, spomnil, da bodo z vodstvom DeSUS o tem govorili v torek. Za STA pa je dejal, da se v katerem koli mandatu težko vidi v ekstremni opoziciji. Poslanec Branko Simonovič meni, da bi trenutno kazalo iti v konstruktivno opozicijo.

Janša je danes napovedal, da bo novega kandidata za ministra za zdravje predlagal, ko bo jasno, ali poslanci DeSUS vlado podpirajo ali ne. Če je ne, bo odprto tudi vodenje kmetijskega resorja. Slednjega namreč zdaj vodi minister iz kvote DeSUS Jože Podgoršek.

Po besedah Janše se morajo do srede naslednjega tedna, ko je sestanek koalicije, poslanci DeSUS odločiti, ali sodelujejo z vlado ali so klasična opozicija “brez kadrovskega razreza v vladi glede na koalicijsko pogodbo”.

To bo po pričakovanjih znano v torek. Kot je v današnji izjavi za STA spomnil Jurša, se bodo na sestanku poslanske skupine in vodstva stranke tedaj pogovarjali o delovanju stranke in poslanske skupine. Zaključkov ne želi napovedovati.

Danes je sicer zasedalo vodstvo DeSUS. Jurša podrobnosti ni razkril, je pa ugotavljal, da v vodstvu verjetno računajo, da bodo poslanci izpolnjevali sklepe stranke. “Kaj bo iz tega nastalo, bomo videli v torek,” je dodal.

Organi DeSUS so namreč 19. januarja sklenili, da se stranka pridruži Koaliciji ustavnega loka (KUL), vendar poslanci tudi po tej odločitvi dajejo različna sporočila. Že sredi decembra je svet stranke izglasoval izstop DeSUS iz koalicije in podprl kandidaturo strankinega predsednika Karla Erjavca za mandatarja morebitne nove vlade.

A se je Erjavec dolgo pogajal za podpise svojih poslancev pod predlog konstruktivne nezaupnice. Slednjo je 15. januarja vložilo 42 poslancev LMŠ, SD, Levice, SAB in DeSUS, a brez poslanca DeSUS Simonoviča. Erjavec pa je 19. januarja umaknil soglasje h konstruktivni nezaupnici, saj je ocenil, da zaradi okužbe s koronavirusom ali samoizolacije nekaj poslancev, ki so bili podpisani, ne more glasovati. Ponovno vložitev predloga nezaupnice napoveduje takrat, ko bodo lahko na seji sodelovali vsi, ki jo podpirajo.

Simonovič je v današnji izjavi za STA sicer ocenil, da je bilo Janšev poziv DeSUS, naj se poslanci DeSUS odločijo, pričakovati, saj “tiščati glavo v pesek ne gre”. Po njegovem mnenju se mora poslanska skupina DeSUS opredeliti, ali se bodo zavzemali za uresničevanje strankinega programa kot konstruktivna opozicija ali pa bodo šli sodelovali s KUL.

Potem, ko je Erjavec umaknil soglasje h konstruktivni nezaupnici, pa bi po mnenju Simonoviča poslancem DeSUS kazalo iti v konstruktivno opozicijo, ki bo podpirala tisto, kar bo po njenem mnenju dobro za državljane.

V preteklosti je bilo veliko ugibanj tudi o tem, da utegnejo poslanci DeSUS kot opozicija podpisati nekakšen sporazum o sodelovanju z vlado. Glede tega se uradno ne izrekajo.

Simonovič je še spomnil, da poslanska skupina svoje opredelitve tudi še ni sporočila predsedniku DZ, kar je pomembno tudi v luči razdelitve mest v delovnih telesih DZ.

Člani poslanske skupine DeSUS so se sicer v torek poenotili, da bodo še naprej delovali v eni poslanski skupini. Tedaj je Jurša tudi napovedal, da se bodo o tem, ali bodo v prihodnje opozicija ali bodo sodelovali s koalicijo, pogovorili z vodstvom stranke.

Source
STA
Back to top button