AktualnoSlovenija

Poslanci DeSUS-a se odločajo, ali želijo ostati v koaliciji ali se selijo v opozicijo

Sestanek poslancev DeSUS-a z vodstvom stranke glede nadaljnega delovanja

Vodstvo DeSUS-a se je sestalo s poslansko skupino glede nadaljnjega delovanja strankinih poslancev po izstopu stranke iz koalicije. Premier Janez Janša pa njihov odgovor o tem, ali bodo podpirali vlado ali ne, pričakuje do srede.

Predsednik vlade Janez Janša je v petek dejal, da se bodo morali poslanci DeSUS-a do srede oz. do sestanka koalicije, izreči, ali sodelujejo z vlado ali so klasična opozicija “brez kadrovskega razreza v vladi glede na koalicijsko pogodbo“.

Navedel je, da “na razmerje sil in podporo vladi ne odločajo neposredno organi strank, ampak poslanci v parlamentu“, in da stališče vseh članov poslanske skupine DeSUS glede tega še ni jasno.

Ko se bodo poslanci DeSUS-a izrekli, bo Janša predlagal novega ministra za zdravje. Če poslanci DeSUS-a vlade ne bodo podpirali, pa bo po Janševih besedah odprto tudi vodenje kmetijskega resorja. Minister za kmetijstvo iz vrst DeSUS-a namreč tudi po izstopu stranke iz koalicije ostaja na funkciji, medtem ko je Tomaž Gantar z mesta ministra za zdravje odstopil.

Vodja poslancev DeSUS-a Franc Jurša v petek zaključkov ni želel napovedovati, vendar je pojasnil, da se v katerem koli mandatu težko vidi v ekstremni opoziciji.

Po mnenju poslanca Branka Simonoviča pa bi potem, ko je njihov predsednik Karl Erjavec umaknil soglasje h kandidaturi za predsednika vlade in se je postopek konstruktivne nezaupnice ustavil, poslancem DeSUS-a kazalo iti v konstruktivno opozicijo, v kateri si bodo prizadevali za uresničevanje strankinega programa. Simonovič predloga konstruktivne nezaupnice sicer ni podpisal.

Veliko je bilo ugibanj tudi o tem, da utegnejo nekateri poslanci DeSUS-a kot opozicija z vlado podpisati sporazum o sodelovanju, vendar se uradno o tem (še) niso izrekli.

Via
STA
Source
MMC

Povezani Članki

Back to top button