EUSlovenija

Portugalski predsednik na uradnem obisku v Sloveniji

Predsednik republike Borut Pahor bo danes in v torek na uradnem obisku gostil portugalskega predsednika Marcela Rebela de Souso, ki je v Sloveniji že od nedelje. Govorila bosta o dvostranskih odnosih med državama, sodelovanju v okviru Evropske unije in slovenskem predsedovanju Svetu EU. Rebela de Souso bosta sprejela tudi predsednika vlade in DZ.

Osrednja tema pogovorov med predsednikoma držav bo EU in izzivi, s katerimi se ta sooča v okrevanju po pandemiji covida-19 ter pri zelenem in digitalnem prehodu, napovedujejo v Pahorjevem uradu.

Pomembna tema pogovorov bo tudi konferenca o prihodnosti Evrope, ki se je začela v času portugalskega in se bo nadaljevala v času slovenskega predsedovanja Svetu EU. Slovenija bo namreč 1. julija predsedovanje prevzela od Portugalske, o čemer bosta govorila tudi Pahor in Rebelo de Sousa.

Kot so zapisali v uradu, so odnosi med Slovenijo in Portugalsko zelo dobri in prijateljski, stiki pa zgoščeni in redni. Sodelovanje med državama se poglablja na vseh področjih – od gospodarstva, kulture, znanosti, digitalizacije, prometa, okoljevarstva do medparlamentarnega povezovanja.

Danes bo portugalskega predsednika na delovnem kosilu sprejel tudi premier Janez Janša, gost pa se bo srečal tudi s predsednikom državnega zbora Igorjem Zorčičem.

Rebelo de Sousa je sicer v Sloveniji že od nedelje, ko je Pahor gostil njega in nemškega predsednika Frank-Walterja Steinmeierja gostil na Brdu pri Kranju. Predsedniki so govorili o prihodnosti Evropske unije, pri čemer so izpostavili pomen njene enotnosti in evropske ideje.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button