Slovenija

Poročilo o nadzoru nad delom policije glede varovanja DZ pripravljeno, vsebina še ni znana

Generalni direktor policije Anton Olaj je danes prejel poročilo o nadzoru nad delom Policijske uprave Ljubljana in policijske enote, zadolžene za varovanje državnega zbora. Kot so za STA pojasnili na policiji, se bo Olaj s poročilom seznanil, obe policijski enoti pa lahko v prihodnjih dneh še podata pripombe na ugotovitve nadzora.

O vsebini poročila bodo nato obvestili javnost, so še dodali na Generalni policijski upravi.

Olaj je strokovni nadzor nad delom PU Ljubljana in centra za varovanje in zaščito odredil zaradi pomislekov o pasivnosti policistov pri varovanju državnega zbora. Gre za fizične in verbalne napade na nekatere poslance, ki so jih bili ti deležni minuli teden po sprejemu novele zakona o nalezljivih boleznih.

Generalni direktor je na četrtkovi seji odbora DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo še dejal, da številčnost napadov nakazuje, da ni šlo le za posamezne izraze nezadovoljstva nad poslanci in poskus vplivanja nanje. Glede na intenziteto napadov je primer prevzela kriminalistična policija. Policija je izvedla tudi več ukrepov za zaščito varovanih oseb in okrepila varovanje okolice DZ ter njihovih zaposlenih.

Po besedah vodje oddelka za organizirano kriminaliteto v sektorju kriminalistične policije Policijske uprave Ljubljana Stojana Belšaka trenutno obravnavajo šest tovrstnih ravnanj. “Od tega štiri obravnavamo kot kazniva dejanja grožnje, dve pa kot prekrške zoper javni red in mir,” je povedal v torkovi izjavi za medije. Dodal je, da so pri nekaterih primerih neposrednih napadov storilce že našli.

Policisti pa so okrepili tudi varovanje okolice DZ in njihovih zaposlenih.

Da je treba režim varovanja DZ spremeniti in izboljšati, so na posvetu ta teden ugotavljali tudi vodje poslanskih skupin. Predsednik DZ Igor Zorčič je ob tem napade za nedopustne. “Menim, da so šli nekateri celo tako daleč, da bomo razmislili o vložitvi kazenske ovadbe,” je napovedal.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button