AktualnoSlovenija

Ponovne omejitve pri varstvu otrok za vrtce velik organizacijski zalogaj

Zapiranje vrtcev in zagotavljanje zgolj nujnega varstva vrtcem prinaša precej organizacijskih težav. Ravnatelji opozarjajo, da jim primanjkuje časa, saj še čakajo okrožnico z navodili in informacijami, ali bo nujno varstvo le za otroke zaposlenih v kritični infrastrukturi in ali bodo za to potrebna potrdila.

Kot je za STA povedala ravnateljica Vrtca Medvode Romana Epih, tudi predsednica Združenja ravnateljev vrtcev Slovenije, jo je odločitev o zaprtju vrtcev presenetila. Izpostavila je, da jim to prinaša precej organizacijskih težav, njihovega reševanja pa se ne morejo lotiti, dokler ne dobijo okrožnice ministrstva, obljubljene za danes.

“Moramo vedeti, za koga bomo zagotavljali nujno varstvo in ali starši potrebujejo potrdila delodajalcev,” je pojasnila Epihova. “Treba je obvestiti starše, pobrati prijave, zapreti enote, razporediti delavce, narediti urnike, naročiti hrano,” je dodala in izpostavila, da je veliko dela, da takšna odločitev dejansko zaživi v praksi.

Zato si želi, da bi jim odgovorni bolj prisluhnili oziroma da bi se pri tovrstnih odločitvah z njimi posvetovali, da bi videli, kako stvari potekajo v praksi. “Nekatere zahteve so neživljenjske, vse ukrepe pa izvajamo, kolikor se da,” je zagotovila Epihova. Ob tem je pojasnila, da imajo v vrtcu minimalno število okužb, čeprav je v njem okoli 700 otrok. Opozorila je tudi na dileme, ki jih za čas nujnega varstva prinaša začasno preoblikovanje mehurčkov.

Tudi ravnateljica Kranjskih vrtcev Tea Dolinar je za STA povedala, da je zapiranje in ponovno odpiranje velik organizacijski zalogaj, naporno pa je tako za zaposlene kot za otroke in starše. Že pri prejšnjem zaprtju in ponovnem odprtju se je pokazalo, da je to za nekatere manjše otroke precejšen šok in da je bila zanje vrnitev v vrtce kot povsem nov vstop.

Izpostavila je, da je časa za pripravo premalo, da pa so vendarle že vajeni takšne hitre, a zato tudi stresne, organizacije. “Drugič je bilo že lažje kot prvič. Sedaj pa smo že uigrana ekipa in vse bomo uredili, kot bodo rekli,” je zagotovila. Če bodo sprejeli le otroke zaposlenih v kritični infrastrukturi, bodo verjetno dežurni samo v Kranjskih vrtcih, medtem ko bodo vrtci ob osnovnih šolah zaprti.

O vnovičnem zaprtju vrtcev za zdaj vedo le to, kar so izvedeli iz medijev, je za STA dejala ravnateljica mariborskega Vrtca Otona Župančiča Stanislava Lešnik. “Da bi se lahko bolj natančno pripravili, še vedno čakamo na navodila. Predvidevamo, da bo vse skupaj teklo v takšni smeri kot konec oktobra. Informativno že lahko povprašamo starše in zaposlene, kdo potrebuje nujno varstvo, to pa je za zdaj vse,” je dejala Lešnikova, ki pričakuje, da bo od 20 do 30 odstotkov staršev zagotovo potrebovalo nujno varstvo.

Po njenih besedah bo z vnovično omejitvijo izzvenelo vse njihovo prizadevanje iz časa, ko so bili spet povsem odprti in so se otroci na nek način ponovno uvajali v rutino tega mariborskega vrtca. Ta sicer v 33 oddelkih skrbi za 545 otrok, zaposluje pa 113 ljudi, med katerimi se jih je doslej cepilo le 18. Nekaj jih je okužbo prebolelo, ostali pa so se zaradi nerazjasnjenih težav s cepivom odločili še počakati.

Vsakokratno zapiranje ni enostavno ne za starše ne za otroke in niti za zaposlene, je za STA pojasnila ravnateljica vrtca Delfino blu iz Kopra Monica Bertok, ki pa se zaveda resnosti razmer: “Jasno je, da je zdravje na prvem mestu in naredili bomo, kar nam bodo rekli.” Do zdaj sta se sicer cepili približno dve petini od skupno 50 zaposlenih.

V zvezi z organizacijo nujnega varstva bodo v Kopru najprej počakali na okrožnico ministrstva, da bodo vedeli, koga lahko sprejmejo. Če bodo smeli sprejeti samo otroke staršev, zaposlenih v kritični infrastrukturi, bo število zelo omejeno, je ocenila Bertokova. Ob zadnjem zaprtju vrtcev, ki ni bilo popolno, je k njim sicer prihajala približno tretjina od okoli 230 vpisanih otrok.

Je pa Bertokova ob tem poudarila pomen časa, ki ga otroci preživijo pri njih, saj je bil vrtec zanje v obdobju epidemije praktično edina priložnost za socializacijo in srečevanje z vrstniki. Počutje otrok je sicer po njenih besedah v veliki meri odvisno tudi od stanja doma.

V brežiškem Vrtcu Mavrica, ki ga zadnje šolsko leto obiskuje 230 otrok, so se na odločitev o novi zapori odzvali z besedami, da ne gre za nič novega in da imajo z nujnim varstvom otrok dovolj izkušenj iz preteklega leta. Delo naj bi tako nemoteno teklo. Ravnateljica Silvija Komočar je za STA dejala, da so na to dobro pripravljeni. Opozorila, obvestila za starše in drugo bodo posodobili. Koliko otrok bi nujno varstvo potrebovalo, težko ocenijo, med preteklim zaprtjem pa jih je v vrtec v povprečju dnevno prihajalo približno 30.

Ocenila je tudi, da so bili otroci po prejšnjih zaporah vrnitve v vrtec veseli, da so nazaj v znanem vrtčevskem okolju, prekinitev obiskovanja vrtca pa je bila zanje težka. V Vrtcu Mavrica se je sicer cepilo približno 30 odstotkov zaposlenih, nekaj pa jih je covid-19 že prebolelo, je še povedala Komočarjeva.

Source
STA
Back to top button