EUSlovenijaGospodarstvo

Pomoč EU proizvajalcem mleka v letih 2014 do 2016 po ugotovitvah računskega sodišča ni bila dovolj usmerjena

Evropsko računsko sodišče je pod drobnogled vzelo ukrepe, ki jih je EU sprejela za podporo kmetom med motnjami na trgu mleka v letih 2014 do 2016. Odziv EU na rusko prepoved mlečnih izdelkov je bil sicer hiter, a po oceni sodišča dejanske potrebe proizvajalcev niso bile dovolj ocenjene, dodeljena pomoč pa ne dovolj usmerjena.

Kmalu po letu 2010 so kmetje v nekaterih državah EU znatno povečali proizvodnjo mleka, pri čemer so izkoristili višje cene, ki so dosegle vrh v začetku leta 2014. Rusija je avgusta 2014 v odziv na sankcije EU zaradi Ukrajine prepovedala mlečne izdelke iz držav EU, poleg tega se je v tem času upočasnil izvoz EU na Kitajsko, so v današnjem sporočilu spomnili na sodišču.

Zaradi teh dejavnikov je v celotnem sektorju prišlo do neravnovesja med ponudbo in povpraševanjem, ki je trajalo do sredine leta 2016. V EU so v okviru skupne kmetijske politike na voljo mehanizmi, s katerimi se takšne razmere blažijo, npr. neposredna plačila za stabilizacijo dohodkov kmetov, tržni intervencijski ukrepi, znani kot “varnostna mreža”, namen katerih je podpreti cene z začasnim umikom presežkov, in izredni ukrepi za preprečevanje motenj na trgu.

Evropska komisija se je po ugotovitvah revizorjev sicer hitro odzvala na rusko prepoved.

Potem ko je ocenila obseg izgubljenega izvoza masla, sira in drugih mlečnih izdelkov, je že konec leta 2014 sprejela prvi sveženj izredne finančne podpore za kmete v baltskih državah in na Finskem, ki so bile najbolj prizadete države. Vendar je po mnenju revizorjev trajalo dlje, da je komisija odpravila s prepovedjo povezana tržna neravnovesja.

Komisija je za prostovoljno zmanjšanje proizvodnje zagotovila približno 390 milijonov evrov sredstev, ki so bila na voljo po vsej EU. A so številni kmetje proizvodnjo mleka zaradi zgodovinsko nizkih cen zmanjšali, še preden so bili ti ukrepi pomoči izvedeni.

Revizorji so ugotovili, da je bilo dodeljevanje proračunskih sredstev v praksi zelo odvisno od višine razpoložljivih sredstev, ne pa od dejanskih potreb. Članice EU so dajale prednost izrednim ukrepom, ki jih je bilo enostavno izvesti, in se odločile za široko porazdelitev sredstev, pomoči pa niso dovolj usmerile.

Proizvodnja mleka je eden od večjih segmentov evropskega kmetijskega sektorja, Evropska komisija pa mora biti v prihodnosti bolje pripravljena, da se bo lahko učinkoviteje odzvala na morebitne krize v sektorju, je ob tem povedal član sodišča Nikolaos Milionis, ki je pristojen za poročilo.

Kravje mleko je po vrednosti drugi najpomembnejši kmetijski sektor EU, leta 2019 je bil ocenjen na 59,3 milijarde evrov, in predstavlja 14 odstotkov vse kmetijske proizvodnje. Med glavnimi proizvajalkami mleka so Nemčija, Francija, Nizozemska, Poljska, Italija in Irska.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button