Slovenija

Politična analitika po neuspešni razrešitvi Zorčiča: Koalicija lahko nadaljuje delo

Kljub torkovi neuspešni razrešitvi predsednika DZ Igorja Zorčiča lahko koalicija nadaljuje delo, sta ocenila politična analitika. Glasovanje je zagotovo neprijeten poraz koalicije, ni pa usoden, meni Rok Čakš. Aljaž Pengov Bitenc pa je ocenil, da lahko vlada izkoristi situacijo, da izjasni prioritete, ki bi ji že morale biti jasne, pa ji niso bile.

Pričakovati je mogoče, da bodo poslanci delo nadaljevali, saj v večini primerov za delo potrebujejo navadno večino. Čakš meni, da je glasovanje o razrešitvi pokazalo razmerja v DZ. Preostala glasovanja, ki jih je DZ opravil v torek, pa so pokazala, da ima vladna koalicija vsaj navadno večino.

Pengov Bitenc pa meni, da je glasovanje pokazalo, da je vlada Janeza Janše globoko v manjšinski poziciji. “Po torkovem glasovanju je jasno, da Janševa vlada nima več manevrskega prostora na domačem političnem terenu. Bolj kot bodo počeli neumnosti, bolj se jim bo ta prostor ožil,” je dejal. “Manj kot bo imela vlada politične moči v parlamentu, več bo imela časa in vzpodbude, da se ukvarja z obvladovanjem epidemije covida-19, ker za nič ostalega ne bo imela večine. Na nek perverzen način je to lahko celo dobrodošlo,” je še dodal.

Na tej točki koalicija ve, na koliko glasov lahko računa, je povedal Pengov Bitenc. “Vse kar je vmes, je pa na tržnici. Vključno s poslansko skupino nepovezanih poslancev, ki jih ne moremo avtomatično šteti med opozicijske glasove,” je dejal. Pričakuje še kakšen poskus zamenjave Zorčiča. “Janša in SDS nista ravno kalibra, ki bi lahko odpuščala tovrstne poraze v prestižnih bitkah,” je dejal. Če pa jim zamenjava v drugo ne bi uspela, pa to vidi kot “impotentnost vladajoče koalicije”.

Tudi Čakš meni, da bo premier “težko pogoltnil, da niso uspeli zamenjati predsednika DZ”. Sicer pa pričakuje, da se bo morala koalicija vedno znova pogajati za glasove. “Bo naporno. Večino stvari je mogoče spraviti skozi parlamentarno proceduro, ampak revolucionarnih sprememb pa ne,” je dodal.

Ali bodo razmerja premešali na volitvah, pa je po mnenju analitikov v rokah premierja. “Edini način, da pridemo do predčasnih volitev je, da se zanje odloči Janša. Druga matematika teh ne omogoča,” je povedal Čakš. Odločitev o predčasnih volitvah oz. morebitni zaupnici Čakš vidi kot presojo med vrabcem v roki in golobom na strehi. “Marjan Šarec se je odločil loviti goloba na strehi, pa se je pri tem zakalkuliral,” je povedal. Vprašanje pa ostaja, ali bi si izkušen politik, kot je Janša, dovolil takšno kalkulacijo.

Ocenil je, da se na volitve najbolj mudi LMŠ, zaradi padanja javnomnenjske podpore in konkurence novo nastalih strank. “Posebej bi trpela LMŠ, saj instant stranke oz. stranke za ene volitve, ponavadi izgubljajo,” je pojasnil. Meni, da si predčasnih volitev želijo tudi v SD in Levici.

Tudi Pengov Bitenc meni, da predčasnih volitev skoraj gotovo ne bo, dokler se za to ne odloči SDS. “Kot vemo, Janša ne hodi v bitke, v katerih ni prepričan v zmago,” je poudaril. Ocenil je, da še nismo na točki, kjer bi bile predčasne volitve zelo verjetne. “Je pa res, da je v politiki teden dni dolga doba,” je še dodal.

Eno izmed možnosti vidi Čakš v vrnitvi gospodarskega ministra Zdravka Počivalška v poslanske klopi. Tako bi imela koalicija možnost za glasovanje z absolutno večino, meni. “Zdi se mi relativno verjetna možnost,” je ocenil. Meni, da bi se vrnitev lahko zgodila ali v prihodnjih dneh ali pa ob konkretnem glasovanju, ki bi zahtevalo absolutno večino.

Nasprotno pa Pengov Bitenc tega ne vidi kot verjetno možnost. “Če se to zgodi, če Počivalšek zapusti ministrsko mesto in prevzame poslansko mesto z namenom zagotavljanja večine koaliciji, potem lahko mirno zapišemo, da SMC postane hčerinska družba SDS,” je poudaril. Spomnil je, da se je Počivalšek vedno predstavljal kot človek akcije, kot minister in ne poslanec. “Če se bo to zgodilo, smatram to za potezo iz obupa, v vseh možnih pogledih: z vidika SMC, SDS, vlade,” je povedal.

Source
STA
Back to top button