Policijska stavka: “Z izjavo glede plač je minister Hojs izkazal nepoznavanje stavkovnih zahtev”

Znova poudarili, da vlada krši stavkovni sporazum iz leta 2018 v zvezi z analizo vrednotenja delovnih mest

Na oceno notranjega ministrstva, da je napovedana stavka za 11. januar politično motivirana, v Policijskem sindikatu Slovenije odgovarjajo, da ne gre za rušenje vlade in da je njihov sindikat vodil stavke v času različnih političnih opcij.

 

“Ni pomembno kdo vlado sestavlja, za nas je pomembno, kdo probleme razrešuje,” je na današnji novinarski konferenci poudaril predsednik sindikata Rok Cvetko.

Odzvali so se tudi na napoved notranjega ministra Aleša Hojsa na Twitterju, da bodo s pričetkom stavke na spletnih straneh ministrstva objavili plače policistov po posameznih policijskih upravah in policijskih postajah. Izpostavljajo, da plače z izpolnitvijo stavkovnega sporazuma nimajo nič skupnega, poleg tega pa so ves čas javno dostopne. Z izjavo glede plač je po oceni sindikata minister izkazal nepoznavanje stavkovnih zahtev.

Sindikat: Vlada krši stavkovni sporazum iz leta 2018

V sindikatu so znova poudarili, da vlada krši stavkovni sporazum iz leta 2018 v zvezi z analizo vrednotenja delovnih mest za uniformirane poklice. Po mnenju sindikata bi namreč morali na podlagi ugotovitev analize, ki jo je izvedla fakulteta za upravo, vsi policisti dobiti višjo osnovno plačo. Kot so povedali, mora vlada stavkovni sporazum upoštevati ne glede na to, ali ji to ustreza. “Vlada ne spoštuje sklenjenih pogodb, kar na drugi strani vsakodnevno pričakuje od vseh ostalih državljanov,” so dodali.

Za izpolnitev te zaveze na podlagi sporazuma iz leta 2018 po njihovih navedbah niso potrebna dodatna sredstva, saj se ta gibljejo v okviru trenutno že dodeljenih.

Vlada pa, kot je znano, v nasprotju s sindikatom meni, da omenjena analiza ni pokazala, da bi bila delovna mesta policistov sistemsko podvrednotena glede na delovna mesta ostalih uniformiranih poklicev, in da tako ne daje podlag za višje uvrščanje delovnih mest in nazivov policistov v plačne razrede.

Policisti tudi zahtevajo, da jih vodstvo policije, ministrstva in vlada začnejo po večmesečnem opozarjanju “sprejemati kot enakopravnega socialnega partnerja v socialnem dialogu, kot je bilo to uveljavljeno v preteklih letih”. Zahtevajo še razrešitev problematike napredovanja policistov ter spremembe zakona o organiziranosti in delu v policiji, s katerim bi omogočili kolektivno urejanje pravic uslužbencev.

Kot je pojasnil Cvetko, so v sindikatu sklep o aktivnem pripravljanju na stavko objavili tretjega decembra, petega decembra pa so k resnemu pristopu k razreševanju zahtev pozvali tudi predsednika vlade, od katerega do danes niso prejeli odziva. Ali ima vlada resničen interes za razrešitev spora, bo po mnenju Cvetka jasno v naslednjih dneh.

Stavka bo prilagojena epidemiološki situaciji

V sindikatu o konkretnih stavkovnih ukrepih danes še niso govorili, bodo pa ti prilagojeni takratni epidemiološki situaciji, in vsem z njo povezanim omejitvam.

Prav tako še ne vedo, ali se jim bo pri stavki pridružil tudi Sindikat policistov Slovenije, saj jim še niso odgovorili na poziv. Ob tem so dejali, da s svojim pozivom k stavki nagovarjajo vse policiste, ne glede na članstvo v sindikatu.

Via
STA
Source
RTV MMC
Back to top button