Policija ponovno poziva k previdnosti pri kurjenju v naravi

Pred nami so suhi in sončni dnevi, ki jih bodo mnogi izkoristili za delo v naravi. Na Policijski upravi Celje ob tem državljane pozivajo, naj bodo pri kurjenju trave, vejevja in drugih odpadnih snovi še posebej previdni in odgovorni. Tako so v samo zadnjih nekaj dneh zaznali večje število požarov v naravi oziroma na prostem.

“Pri požiganju trave in vejevja pa se nemalokrat zgodi, da ogenj uide izpod nadzora in ogrozi zdravje in življenje ljudi ter njihovo premoženje,” so zapisali na Policijski upravi Celje.

Zato vse, ki nameravajo v teh dneh v naravnem okolju kuriti, na policiji opozarjajo, da je v uredbi o varstvu pred požarom v naravnem okolju določeno, da je treba kurišče v naravnem okolju obdati z negorljivim materialom, ga vsaj meter od zunanjega roba očistiti vseh gorljivih snovi, ves čas kurjenja pa mora biti tudi pod nadzorom polnoletne osebe. Po končanem kurjenju je treba ogenj popolnoma pogasiti.

V uredbi je prav tako določeno, da se ob povprečni hitrosti vetra, večji od 20 kilometrov na uro, ali ob sunkih vetra, močnejših od 40 kilometrov na uro, ne sme začeti kuriti oziroma je treba kurjenje takoj prenehati.

Na območju celjske policijske uprave so sicer samo ta konec tedna obravnavali več travniških požarov. V petek je lastnik zemljišča v Andražu nad Polzelo kuril podrastje na travniku ob gozdu, pri čemer se je ogenj razširil v gozd, kjer je zagorelo podrastje. Travniški požar, kjer se je ogenj s travnika razširil v gozd, so policisti prav tako v petek obravnavali tudi v Loki pri Žusmu.

Naslednji dan so travniški požar obravnavali v Pečici, v občini Šmarje pri Jelšah. V tem primeru se je ogenj razširil po travniku, a so požar pred prihodom gasilcev uspeli pogasiti domačini sami.

Travniška požara pa so obravnavali tudi v nedeljo, in sicer v Selah, na območju Policijske postaje Šentjur in v Lokovini, na območju Policijske postaje Celje. V obeh primerih se je ogenj razširil po bližnjih travnikih, so pojasnili.

Ta konec tedna pa je v naravi zagorelo tudi drugod po državi. Po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje je med drugim v nedeljo v Ospu v občini Koper občanu pri kurjenju v naravi ogenj ušel iz nadzora. Ogenj je ušel izpod nadzora tudi pri kurjenju suhe trave v Lešah v občini Tržič. Na relaciji Železniki-Podlonk pa je gorelo v gozdu.

Več primerov goreče suhe trave in podrastja so sicer zaznali še na območju Novega mesta in Kočevja, še kažejo podatki uprave za zaščito in reševanje.

Source
STA
Back to top button