SlovenijaGospodarstvo

Policija obravnava vse več goljufij z lažnimi investicijskimi vlaganji

Policisti opozarjajo na vse več goljufij z lažnimi investicijskimi vlaganji, ki obljubljajo tudi več kot stoodstotno tedensko donosnost. Med drugim so ljubljanski kriminalisti v začetku leta zaključili preiskavo kaznivega dejanja goljufije z oškodovanjem v višini 130.000 evrov.

Policija letos zaznava porast oškodovanj slovenskih državljanov, ki nasedejo spletnim goljufom ter svoja sredstva vlagajo v različne spletne platforme, ki obljubljajo visoke stopnje donosov. V prvih treh mesecih leta so obravnavali 51 primerov s skupnim oškodovanjem v višini več kot 1,9 milijona evrov. Lani je policija obravnavala 83 tovrstnih primerov, pri čemer je bila zabeležena materialna škoda v skupni višini več kot dva milijona evrov.

Obljube o lahkem zaslužku vas lahko veliko stanejo, so sporočili z generalne policijske uprave. Vložek denarnih sredstev v tovrstne oglaševane produkte se namreč za vlagatelje pogosto lahko konča s precejšnjimi negativnimi finančnimi posledicami.

Oškodovanec se za investicijo običajno odloči na osnovi objavljenega oglasa na družbenih omrežjih, v katerem je zlorabljena identiteta javnosti dobro znane, medijsko izpostavljene ali slavne osebe. V začetni fazi oškodovanec z nekaj enostavnimi kliki na povezave v oglasu pride do spletnega obrazca, kamor vpiše svoje osebne in kontaktne podatke, nato ga kontaktira “uslužbenec” lažnega ponudnika investicijskih storitev.

“Uslužbenec” oškodovanca z lažnim prikazovanjem, da gre za enkratno investicijsko priložnost, prepriča, da investira svoja sredstva. Običajno ga storilec pod pretvezo pomoči še dodatno prepriča, da mu omogoči upravljanje s svojim osebnim računalnikom in telefonom. Na tak način si storilec pridobi popoln dostop in nadzor nad oškodovančevo spletno banko.

Storilec na lažnem osebnem profilu vlagatelja prikazuje plemenitenje vloženih sredstev ter s sodelovanjem oškodovanca izvaja transakcije na različne bančne račune, velikokrat na račune menjalnic kriptovalut. Po izvedenih nakazilih storilec sredstva na spletnih denarnicah pretvori v virtualne valute, za katerimi se izgubi sled, in si tako prisvoji sredstva.

Ko vlagatelj želi izplačilo sredstev, še ni konec. Lahko se zgodi, da storilec izplačilo pogojuje s plačilom lažnih davkov, odvetniških, posredniških, tranzitnih in drugih storitev, s čimer pride do še dodatnega oškodovanja.

Kot opozarjajo policisti, storilci izkoriščajo trenutno situacijo, saj ljudje zaradi ukrepov v državi več časa preživijo na svetovnem spletu, nekateri posamezniki pa se s spletnim okoljem srečujejo celo prvič v življenju.

Source
STA
Back to top button