Poklukar podpisal odredbo o določitvi mejnih prehodov v času nadzora na meji s Hrvaško in Madžarsko

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je danes podpisal odredbo o določitvi mejnih prehodov s Hrvaško in Madžarsko, na katerih bo med začasnim nadzorom dovoljeno prehajati državno mejo. Na njem je 14 prehodov, kjer bodo lahko mejo prestopili vsi, ki bodo izpolnjevali pogoje, ter 18 za tiste, ki imajo pravico do prostega gibanja po pravu EU.

Začasni mejni nadzor bo Slovenija na meji s Hrvaško in Madžarsko uvedla s soboto, sprva pa bo trajal do 30. oktobra z možnostjo podaljšanja.

Kot so sporočili z notranjega ministrstva, bo v skladu z odredbo poleg 12 mejnih prehodov za mednarodni cestni potniški in tovorni promet na meji s Hrvaško in dvema na meji z Madžarsko slovenskim državljanom in drugim osebam, ki imajo pravico do prostega gibanja po pravu EU, omogočeno prehajanje meje še na 18 mejnih prehodih.

Kot so pojasnili na MNZ, so osebe, ki imajo pravico do prostega gibanja po pravu Evropske unije, državljani EU, Norveške, Islandije, Lihtenštajna, Švice in njihovi družinski člani ne glede na državljanstvo. Prav tako so to državljani tretjih držav in njihovi družinski člani ne glede na njihovo državljanstvo, ki imajo v skladu s pogodbami med EU in njenimi državami članicami na eni strani in temi tretjimi državami na drugi strani pravico do prostega gibanja, ki je enakovredna pravici državljanov unije.

Za isto časovno obdobje je nadzor na meji s Slovenijo uvedla tudi Italija. Z ministrstva so sporočili, da je Poklukar v pogovoru z italijanskim kolegom Matteom Piantedosijem poudaril nujnost začasnosti in sorazmernosti tega ukrepa. “Prav tako je italijanskega kolega pozval, da morajo biti ukrepi sorazmerni in prijazni našim državljanom, da ne prekinemo kulturnih, prijateljskih in družinskih vezi ljudi, ki živijo ob meji,” so dodali v sporočilu za javnost.

Ministrstvo potnike opozarja, naj na mejnih prehodih upoštevajo določbe glede upravičenosti prehoda meje na posameznem mejnem prehodu, spremenjen prometni režim, upoštevati morajo navodila policistov in se podrediti mejni kontroli. Pri prehodu meje morajo pokazati veljaven dokument za prestop meje, zato naj pred prehodom meje preverijo veljavnost potovalnih dokumentov.

“Začasna ponovna uvedba nadzora je ukrep v skrajni sili, ki je sorazmeren glede na ugotovljeno grožnjo. Ukrepi se bodo izvajali koordinirano in v sodelovanju s policijami Italije, Hrvaške in Madžarske,” so še zapisali na MNZ.

Nadzor sicer že od leta 2015 velja tudi na meji med Slovenijo in Avstrijo. Dunaj ga je uvedel na vrhuncu begunske krize. Od takrat ga na vsakih šest mesecev podaljšuje. Novo podaljšanje nadzora, o katerem je Avstrija Evropsko komisijo obvestila ta teden, bo v veljavi od 12. novembra letos do 11. maja prihodnje leto.

Back to top button