Slovenija

Poklukar na Svetovni zdravstveni skupščini: Sedanje krize bi nam morale služiti kot opozorilo

Minister za zdravje, ki opravlja tekoče posle, Janez Poklukar je na Generalni skupščini Svetovne zdravstvene organizacije dejal, da bi nam sedanje krize morale služiti kot opozorilo. Ne moremo si popolnoma opomoči od pandemije in doseči najbolj ranljivih skupin prebivalcev, medtem ko se svet spopada s konflikti in uporablja orožje, je povedal.

 

 

“Ne moremo doseči zastavljenih zdravstvenih ciljev, če so kršene naše skupne vrednote, kot sta solidarnost in zagotavljanje zdravstvenih storitev za vse,” je opozoril in poudaril, da je mir temelj zdravja in blaginje, so sporočili z ministrstva za zdravje.

Sedanje krize bi nam morale služiti kot opozorilo, je na skupščini, ki ta teden poteka v Ženevi, še dejal Poklukar. Ministri za zdravje in celotna zdravstvena skupnost so po njegovih besedah dolžni pravočasno opozarjati na vse, kar lahko škoduje zdravju naših prebivalcev in se povezati v ukrepanje, saj je zdravje tudi v globalnem smislu pogoj za mir in mir je pogoj za zdravje.

Opozoril je, da se brez enotnega in usklajenega delovanja vseh deležnikov na globalni ravni med drugim ne moremo uspešno osredotočiti tudi na reševanje podnebnih sprememb, ki že imajo in bodo še naprej imele pomemben vpliv na zdravje.

Slovenija je danes ob robu zasedanja organizirala tudi stranski dogodek v podporo sprejema akcijskega načrta WHO za izvajanje alkoholne strategije, ki je bila sprejeta že leta 2010.

Minister se je srečal še z nekaj drugimi delegacijami – Francozi, Nemci, Estonci, Švedi, Portugalci, s katerimi se je pogovarjal o številnih zdravstvenih prioritetah, med drugim tudi o oblikovanju strategije obvladovanja protimikrobne odpornosti ter zdaj aktualnih opičjih kozah.

V torek se bo minister sestal še z direktorjem urada WHO za Evropo. Govorila bosta o trenutnih izzivih na področju zdravja in zdravstvenih sistemov v Evropi, so še sporočili z ministrstva.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button