AktualnoSlovenija

Poklukar: Cepljenje stopnjujemo, v prvem tednu maja na voljo 120.000 odmerkov cepiva

Cepilni centri bodo v prihodnjih dneh, ko bo v Sloveniji predvidoma na voljo okoli 120.000 odmerkov cepiva proti covidu-19, stopnjevali cepljenje, pri tem jim bodo po potrebi pomagali pripadniki Slovenske vojske in Civilne zaščite, je napovedal minister Janez Poklukar. V prvih dneh maja pričakuje tudi pilotno testiranje aplikacije za naročanje.

 

Kot je v današnji izjavi za medije po video sestankih s cepilnimi centri in bolnišnicami glede organizacije cepljenja povedal minister za zdravje Poklukar, je v prvem tednu maja pričakovati večje dobave cepiv proti covidu-19.

Predvidoma bo na voljo 9000 odmerkov cepiva proizvajalca Moderna, ki ga bodo namenili za drugi odmerek, in 69.000 odmerkov cepiva AstraZenece, od katerih jih bo prav tako 9000 namenjenih za cepljenje z drugim odmerkom. Prav tako pričakujejo 6000 odmerkov cepiva proizvajalca Johnson & Johnson in več kot 56.000 odmerkov cepiva proizvajalcev Pfizer in BioNTech.

“Na nas je, da vsi skupaj odgovorno pristopimo k cepljenju in v najkrajšem času cepimo čim več ljudi,” je pozval minister, ki največji izziv cepljenja vidi prav v motiviranju ljudi za cepljenje.

Zato vse prebivalce naproša, naj se na cepljenje prijavijo in se cepljenja, ko bodo nanj povabljeni, tudi udeležijo. Kot je poudaril, bomo epidemijo covida-19 obvladali le s ključnim orožjem, to je cepivom, ki je varno in učinkovito.

V prihodnjih dneh je v vseh zdravstvenih domovih pričakovati tudi implementacijo aplikacije, ki bo poenostavila administrativni del procesa cepljenja. Začeli bodo tudi pilotno testiranje aplikacije za naročanje na cepljenje proti covidu-19, ki jo bodo po odpravi porodnih krčev začeli uvajati po Sloveniji, je še napovedal minister.

Source
STA
Preverite tudi
Close
Back to top button