AktualnoSlovenijaSvetZanimivosti

Pohodniška pot Juliana Trail prejela mednarodno nagrado

Britansko združenje turističnih piscev in novinarjev je pohodniško pot Skupnosti Julijskih Alp Juliana Trail na podelitvi nagrad za leto 2020 imenovalo za Najboljši evropski turistični projekt, so sporočili iz Turizma Bohinj. Kot je ob tem poudaril koordinator Skupnosti Julijskih Alp Klemen Langus, gre za pomembno in posebno nagrado.

“To priznanje je na nek način prišlo v pravem času glede na postkovidno situacijo, v kateri smo,” je izpostavil Langus. Prepričan je, da bo nagrada izjemnega pomena tudi v promocijskem smislu. “Po drugi strani pa nas postavlja pred odgovornost, da bomo res spoštovali zavezo, ki smo si jo dali, ko smo pot začeli snovati, in kriterije, po katerih pot deluje,” je dejal.

Veseli ga, da je bila ob številnih pohodniških poteh Juliana Trail prepoznana tudi zaradi trajnostne usmerjenosti projekta in njene jasne filozofije. “Pot je mogoče speljana skozi malo drugačen svet, skozi neznane kotičke in je pot, ki naj bi vplivala na številne elemente lokalnega razvoja v Julijskih Alpah: na negativno demografijo v Alpah, na razvoj kmetijstva, javnega prevoza. Pot je sama po sebi namenjena usmerjanju obiska in posledično varovanju okolja,” je pojasnil Langus.

Projekt, ki ga vodi Skupnosti Julijskih Alp, je za nagrado nominiral član združenja turističnih novinarjev BGTW Rudolf Abraham. Za nagrado je bil izbran v konkurenci petih evropskih projektov. Slovesna razglasitev je potekala prek spleta 18. aprila. Podelitev nagrad so sicer prvotno načrtovali že za leto 2020, nakar so jih zaradi pandemije prestavili v leto 2021.

Predsednik združenja BGTW Simon Willmore je ob podelitvi poudaril, da mednarodna nagrada združenja piscev in novinarjev v turizmu ponuja izjemno priložnost članom združenja, da za nagrado nominirajo inovativne in pomembne turistične projekte, ki so jih v živo spoznali in si po njihovem mnenju zaslužijo širšo prepoznavnost. “Juliana Trail je prvorazreden primer turističnega produkta, ki ima pozitiven vpliv tako na lokalno skupnost, kot tudi na okolje,” je poudaril.

Juliana Trail je 270 kilometrov dolga pohodniška pot, ki skozi 16 etap obkroži Julijske Alpe. Krožna pot nudi pohodniku drugačno doživetje Triglava in njegovega pogorja. Ponuja spoštljivo in obzirno doživetje Triglavskega narodnega parka nekoliko drugače. Pohodnik spoznava kraje in ljudi ob vznožju gora ter si od daleč iz različnih zornih kotov ogleda Triglav.

Turistični produkti v posameznih destinacijah Skupnosti Julijskih Alp so bili v preteklosti sicer z različnimi mednarodnimi nagradami že večkrat prepoznani v mednarodnem prostoru. V skupnosti jih to navdaja s ponosom in jim hkrati nalaga odgovornost pri trajnostnem upravljanju, ki združuje lokalni razvoj in ohranjanje naravne ter kulturne dediščine.

Source
STA
Preverite tudi
Close
Back to top button