Podpredsednica DZ Hot: Znova je čas za pogum

Slovenci smo si svojo prihodnost utirali sami. Pot do slovenske države je bila trnova in negotova, a jasna, je na slavnosti seji DZ spomnila podpredsednica DZ Meira Hot. Temelj uspeha je bila enotnost, ki bo za vedno ostala najmočnejše orožje, ob strahu pred prihodnostjo pa je znova čas za pogum prelomnih časov slovenske državnosti, je poudarila.

Skrivnost sreče je v svobodi, skrivnost svobode pa v pogumu, to sporočilo starogrškega državnika Perikleja o pogumu in svobodi je slovenski narod zmogel več kot le razumeti, ampak tudi živeti na pogumu lastnih odločitev, je v nagovoru zbranim na slavnostni seji DZ na predvečer dneva državnosti dejala podpredsednica DZ Meira Hot.

Kot je spomnila, Slovenija na dan državnosti obeležuje spomin na sprejetje ključnih osamosvojitvenih dokumentov in se poklanja samozavesti slovenskega naroda, pogumu opreti se na lastno znanje, lastne odločitve ter postati gospodar lastne usode.

Obenem je izpostavila, da so bili Slovenci v preteklosti postavljeni pred težke preizkušnje nenehnega boja za obstanek. Boj za ohranjanje slovenske identitete, jezika in kulture je tako vtkan v slovensko kolektivno zavest, v ključnih trenutkih obstoja pa smo iz nje črpali neizmerno moč, je poudarila Hot.

Po njenih besedah so Slovenci “v času mračnjaštva, in represije in vojn” imeli pogum razumeti daljnovidnost velikih očakov slovenskega naroda, da bomo enkrat zaživeli v svobodi. “V slovenskem narodu je tlel ogenj upora, ki ga ni bilo moč pogasiti,” je prepričana podpredsednica DZ.

Meni tudi, da je v državljanih še vedno moč, ki je Slovenijo popeljala med uspešne evropske države. Pot je bila sicer trnova, posejana z razpotji v brezna brezizhodnosti in trpljenja, za cilje, večje od časa, so rojaki tudi žrtvovali svoja življenja. A slovenski narod krivic ni nikoli nemo sprejemal, ni pristajal na razjedanje slovenstva ali svojega obstoja upravičeval v dvoranah visokega gospostva, temveč ga je izboril v temačnih tiskarnah slovenske besede, na skritih zborovanjih domoljubnih idej, je poudarila Hot.

Hkrati je ocenila, da je pri tem posebno mesto zasedel tudi boj proti fašizmu. Tudi danes je znova na mestu opomin na upor zoper nacifašizem, meni. “Radikalizmi vsakodnevno brusijo jezik razdiralnih politik, ki pod krinko reševanja perečih izzivov sejejo strah. Ki obljubljajo lažne preproste rešitve za kompleksne probleme sodobnega časa,” je opozorila.

Prepričana je, da se Slovenci še spomnijo poguma izpred več kot 30 let. Dan državnosti po njenih besedah kliče tudi k vpogledu v lastne zmote, pri čemer se ne desna ne leva politika nimata pravice izključevati, temveč imata dolžnost sodelovati pri vodenju Slovenije. “Ne leva ne desna politika nimata pravice državljank in državljanov strašiti pred izzivi aktualnega časa, temveč imata dolžnost najti rešitve zanje. Takoj in brez zadržkov moramo obsoditi vsako politiko, ki želi iz naše domovine poguma ustvariti strahopetno Slovenijo,” je poudarila Hot.

Obenem je pozvala, naj dan državnosti namesto tradicionalnega prerekanja med politikami opomni tudi na enotnost. Ocenila je, da ima Slovenija pogum pogledati onkraj politične nečimrnosti in uvideti, da so težave globalnega sveta, preresne, da bi z iskanjem rešitev lahko omahovali. Terjajo namreč velik angažma in nujnost povezovanja na vseh ravneh družbe in države, je prepričana Hot.

Sloveniji je čestitala ob njenem prazniku in državljanom zaželela poguma, da s skupnimi napori zaživimo boljši jutri.

Nekaj misli je ob začetku seje izrekla tudi predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič. Na predvečer 33. obletnice razglasitve samostojne države je spomnila, da pot do države, ki je danes spoštovana članica evropskih povezav in Združenih narodov, ni bila lahka. A vse izzive smo v Sloveniji po njenem prepričanju lahko premagali predvsem zato, ker so državljani pri najpomembnejših odločitvah dokazali, da se znajo odločati zrelo in odgovorno.

Slavnostne seje DZ v čast dnevu državnosti se ob sedanjih in nekdanjih poslancih, udeležujejo tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar in predsednik državnega sveta Marko Lotrič, vodilni predstavniki različnih državnih ustanov in diplomatskega zbora, nekateri ministrice in ministri – a brez prvega med njimi, premierja Roberta Goloba, nekdanji predsedniki države in DZ.

Na slavnostni seji sodelujejo tudi zastavonoše Slovenske vojske in policije ter praporščaki veteranskih in domoljubnih organizacij. V kulturnem delu programa nastopa sopranistka Rebeka Pregelj in trobilni kvintet ljubljanske akademije za glasbo.

Back to top button