Podjetniški sklad tudi letos z mikrokrediti za podjetja na problemskih območjih

Slovenski podjetniški sklad bo tudi v letošnjem letu krepil razvojni zaostanek podjetij v problemskih območjih z visoko brezposelnostjo in obmejnih problemskih območjih z ugodnimi mikrokrediti. Prvi prijavni rok v letošnjem letu je 1. februar, so danes sporočili iz sklada.

 

Podjetja, ki so locirana na enem izmed problemskih območij z visoko brezposelnostjo ali obmejnih problemskih območij, imajo možnost preko Slovenskega podjetniškega sklada pridobiti mikrokredit v višini od 5000 do 25.000 evrov pod izredno ugodnimi pogoji.

Zahteve po zavarovanju so v razpisu glede na trg nižje, prav tako so nižje obrestne mere. Ročnost kredita je do 60 mesecev, sklad pa podjetjem omogoča koriščenje moratorija do šest mesecev. Kredit lahko krije do največ 85 odstotkov vrednosti upravičenih stroškov projekta, a največ 25.000 evrov, stroški kredita pa se ne zaračunavajo.

Prijavnih rokov je v letošnjem letu osem. Skupno je sicer na razpisu iz lanskega leta na voljo 7,9 milijona evrov, kar naj bi zadostovalo za podporo okoli 320 mikro, malim in srednje velikim podjetjem.

Poleg zagotavljanja ugodnih finančnih virov za podjetja iz problemskih območjih z visoko brezposelnostjo ali obmejnih problemskih območjih je cilj ukrepa tudi ohraniti delovna mesta v tovrstnih območjih oz. spodbuditi nastanek novih delovnih mest, kar bi zmanjšalo razvojni zaostanek občin v posameznih regijah in spodbudilo konkurenčnost gospodarstva tudi v tovrstnih območjih, so še zapisali v podjetniškem skladu.

Source
STA
Back to top button