SlovenijaGospodarstvo

Podjetje Lotrič Metrology v pandemiji našlo nove priložnosti

Družinsko podjetje Lotrič Metrology, ki letos praznuje 30. obletnico obstoja, se je v pandemskem letu osredotočilo na nove priložnosti. Lotilo se je razvoja prvega slovenskega respiratorja in testiranja zaščitnih mask. Poslovno leto so v podjetju zaključili s 13-odstotno rastjo, svoje delo pa so predstavili danes v novih prostorih v Železnikih.

Kot je povedal generalni direktor skupine Lotrič Metrology Marko Lotrič, so zaradi pandemije upad poslovanja čutili zgolj v lanskem aprilu. V celotnem letu so v podjetju Lotrič Meroslovje zabeležili 13-odstotno rast v primerjavi z letom 2019. S pozitivnim trendom nadaljujejo tudi letos, ko v prvem kvartalu beležijo sedemodstotno rast, za cilj pa so si zadali 11-odstotno letno rast.

Ob tem povečujejo tudi število zaposlenih. Skupaj je v desetih podjetjih skupine v sedmih državah 170 zaposlenih, od tega 110 v Sloveniji. Rast pa je omogočila tudi širitev družbe v nove prostore, ki so jih v Železnikih kupili leta 2018. Lani so prostore v velikosti več kot 1400 kvadratnih metrov prenovili, sedaj pa zaključujejo še z obnovo vhoda v stavbo in okolice.

Skupna investicija je znašala več kot 1,1 milijona evrov. V Železnike pa so zaradi izteka najemne pogodbe za prostore v Kranju preselili Lotrič Certificiranje. Ostalo polovico prostora so namenili razvoju. Pred kratkim pa so v isti stavbi pridobili še dodatnih 240 kvadratnih metrov prostora.

“Predvsem je bil odgovor na pandemsko leto 2020 v sodelovanju,” je izpostavil Lotrič. Ob tem je poudaril sodelovanje družbe z različnimi podjetji, inštituti in fakultetami. Tako je podjetje pristopilo k razvoju izdelkov in meroslovnih rešitev kot odgovor na trenutno družbeno situacijo.

V luči pomanjkanju zdravstvene opreme za boj proti covidu-19 so se lotili razvoja prvega slovenskega medicinskega respiratorja. Kot je povedal vodja razvoja v podjetju Nejc Demšar, so razvili prototip respiratorja Diham, ki je bil eden izmed treh sočasno se razvijajočih respiratorjev v državi.

Razvoj produkta je po preizkusu in izvedenih izboljšavah sedaj pred začetkom tretje faze, ki pa se je bodo lotili le, če bodo uspešni pri pridobitvi sofinanciranja, saj je certificiranje medicinske opreme drag in zahteven postopek. Ob tem so se odločili tudi, da ne bodo razvijali respiratorja za klinično intenzivno uporabo, ki jih je na trgu dovolj, temveč bodo šli v smer razvoja respiratorja, namenjenega uporabi doma ali v negovalnih bolnišnicah.

Na podlagi povpraševanja so se v konzorciju z Nacionalnim inštitutom za biologijo lotili tudi projekta preizkušanja zaščitnih mask. Kot je povedal tehnični direktor Primož Hafner, so opravili več kot 150 preizkusov na skoraj 50 različnih modelih mask in materialov. Ta teden pa je Lotrič Meroslovje postal tudi priglašen organ za certificiranje za zaščitne maske FFP.

Glede na pandemijo so se odločili še za projekt merjenja nivoja ogljikovega dioksida v zaprtih prostorih, ki je eden glavnih pokazateljev kakovosti zraka. V sodelovanju s podružnično šolo v Selcih so prejšnji mesec namestili sistem Exactum, ki učiteljem omogoča vpogled v meritve v realnem času in s tem učinkovitejše prezračevanje prostorov.

Ob svoji 30-letnici so se v podjetju ozrli tudi v nadaljnje desetletno obdobje. Do leta 2031 tako želijo postati podjetje z ničelnim vplivom na okolje. Hkrati nadaljujejo z usmeritvijo, ki se je začela leta 2015, ko je v ospredje poslovanja prišel razvoj lastnih meroslovnih produktov in rešitev po meri naročnika, ki omogočajo vse večjo stopnjo avtomatizacije proizvodnih in poslovnih procesov.

Še naprej glavna dejavnost podjetja ostajajo meroslovni pregledi. Teh so lani izvedli 98.000 oziroma v povprečju 383 na dan. Njihov skupni tržni delež na področju meroslovja v Sloveniji pa znaša 44 odstotkov.

Source
STA
Back to top button