SlovenijaGospodarstvo

Podjetja v savinjski regiji lani z opaznim upadom dobička

Podjetja v savinjski regiji so lani zabeležila 205 milijonov evrov neto čistega dobička, kar je po za zdaj razpoložljivih podatkih tamkajšnje izpostave Ajpesa skoraj 28 odstotkov manj kot leto prej. Upadlo je tudi število zaposlenih, rezultat pa je, tako kot tudi na ravni celotne Slovenije, predvsem posledica izbruha pandemije.

Kot so sporočili iz celjske izpostave Ajpesa, je bilo tokrat v statistiko zajetih 5670 poslovno aktivnih gospodarskih družb, kar je 28 več kot leto prej in predstavlja 8,3 odstotka vseh v državi z 8,8 odstotka vsemi zaposlenimi.

Podjetja v regiji so lani zaposlovala 45.077 ljudi oziroma 405 manj kot leto prej. Ustvarila so dobrih 6,75 milijarde evrov prihodkov, kar je pet odstotkov manj kot v letu 2019. Obseg ustvarjenih prihodkov na tujih trgih je po za zdaj zbranih podatkih znašal 2,43 milijarde evrov oziroma sedem odstotkov manj kot leto prej.

Gospodarske družbe v regiji so v primerjavi z letom 2019 ustvarile za odstotek več neto dodane vrednosti, ki je znašala 41.201 evrov na zaposlenega.

Po besedah vodje izpostave Darje Lipičnik je povprečna plača lani v regiji znašala 1560 evrov in je bila za 44 evrov višja od tiste v letu pred tem, a še vedno plače na tem območju za slovenskim povprečjem zaostajajo za dobrih 12 odstotkov, pri čemer se je razlika lani celo za malenkost povečala.

Sicer pa je skupaj 290 milijonov evrov neto čistega dobička v minulem letu izkazovalo 3647 družb, kar predstavlja dve tretjini vseh, z izgubo pa je leto zaključilo 1832 družb v skupnem znesku 85 milijonov evrov. Izguba se je glede na leto 2019 občutno zvišala, saj je takrat znašala 40 milijonov evrov, hkrati pa je tudi dvakrat višja od povprečja zadnjih petih let.

V regiji so padec števila zaposlenih beležili predvsem v predelovalnih dejavnostih in gostinstvu, medtem ko so največ novih zaposlitev beležile družbe s področja prometa in skladiščenja ter gradbeništva.

Najmočnejši člen v regiji sicer še naprej ostajajo družbe, ki opravljajo predelovalne dejavnosti, ki so tudi izrazito izvozno usmerjene, saj so ustvarile več kot dve tretjini vseh regijskih prihodkov na tujem trgu, zaposlovale so dobri dve petini vseh zaposlenih v regiji in hkrati ustvarile dobri dve petini čistega dobička.

Med poslovno aktivnimi družbami je bilo lani v regiji 32 velikih, 102 srednji, 761 majhnih in 4775 mikro podjetij. Po obsegu prihodkov, ustvarjenih na tujem trgu, so bile še vedno najmočnejše družbe iz celjske občine, sledila so žalska in zreška podjetja.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button