Podgoršek z italijanskim kolegom o sodelovanju med državama na področju kmetijstva

Slovenija in Italija dobro sodelujeta na področju kmetijstva, sta se v današnjem videokonferenčnem pogovoru strinjala minister za kmetijstvo Jože Podgoršek in njegov italijanski kolega Stefano Patuanelli. Ugotovila sta, da državi delita poglede in stališča do skupne kmetijske in ribiške politike, so zapisali na kmetijskem ministrstvu.

Srečanje je potekalo kot predhodnica koordinacijskega odbora ministrov Slovenije in Italije, ki bo zasedal 14. junija. Osrednja tema sestanka je bila predstavitev prednostnih nalog slovenskega predsedovanja Svetu EU na področju kmetijstva, gozdarstva in prehrane, so še pojasnili na kmetijskem ministrstvu.

Podgoršek in Patuanelli sta izpostavila tudi nekatere druge dosjeje iz predsedovanja, kjer imata Slovenija in Italija skupne poglede in interese. Tako sta v okviru reforme skupne kmetijske politike govorila o pripravi strateških načrtov in izpostavila, da se mora v slednjih poudarjati tudi vidik odpornosti in konkurenčnosti kmetijstva, so v sporočilu za javnost zapisali na ministrstvu.

Ministra si obenem želita izboljšati položaj kmetov v verigi preskrbe s hrano in si delita dolgoročno vizijo podeželskih območij. Izrazila sta tudi podporo naporom pri označevanju porekla kmetijskih proizvodov, predvsem mešanic medu.

Kot so še zapisali, sta izpostavila tudi novo strategijo EU za gozdove in potrebo, da se, podobno kot na področju kmetijstva, poleg okoljske in socialne izpostavi tudi ekonomsko funkcijo gozdov ter da so ukrepi prilagojeni stanju v državah članicah.

Ministra sta se pogovarjala tudi o čezmejnem sodelovanju pri zaščiti terana. Dogovorila sta se o nadaljevanju aktivnosti, vezanih na skupno čezmejno zaščito.

Beseda je tekla tudi o sodelovanju kmetijskih inšpekcij, med drugim na področju nadzora nad poreklom sadja in zelenjave, ter izmenjavi podatkov o prodaji ulova slovenskih ribičev.

Minister Podgoršek je Patuanellija povabil na glavne dogodke, ki se bodo odvili v Sloveniji v času predsedovanja Svetu EU, kar je sogovornik z veseljem sprejel, so še zapisali na ministrstvu.

Source
STA
Back to top button