AktualnoSlovenijaGospodarstvo

Podgoršek razume napovedani protest in podpira ureditev odnosov v prehranski verigi

Napoved protesta predstavnikov kmetov zaradi slabih razmer v panogi je legitimno dejanje in je usmerjena predvsem v verigo preskrbe s hrano, je za današnji Večer ocenil kmetijski minister Jože Podgoršek. Tudi sam podpira čimprejšnjo ureditev odnosov v tej verigi.

“Kmetje, ki so v Sloveniji še vedno temelj proizvodnje hrane in urejanja podeželja, želijo sporočiti, da se soočajo s težkimi razmerami, ki jih krojijo tako epidemija kot tudi vremenske razmere,” je za časnik dejal minister.

Cene določenih izdelkov so se na trgovskih policah dvignile, medtem ko kmetje trdijo, da se je cena za njihove pridelke, proizvode in živali znižala in ne dosega povprečja EU. Zato izražajo nasprotovanje in želijo, da se delež v prehranski verigi pravično porazdeli, je povedal minister.

“Kot nekdanji varuh v prehranski verigi zato tudi v funkciji ministra zelo podpiram čimprejšnjo primerno ureditev odnosov v verigi,” je dodal.

Svet Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije (KGZS) je februarja ustanovil protestni odbor, potem ko je zbornica že decembra opozorila, da se razmere na kmetijskih trgih slabšajo, ter od države in živilske industrije zahtevala takojšnje ukrepe.

Svet zbornice je od vlade zahteval vzpostavitev sistema masnih bilanc, sledljivost in jasno navajanje porekla vseh sestavin živila do prvega v verigi. Prav tako je po njihovem mnenju treba vzpostaviti učinkovit nadzor nad poreklom v živilskopredelovalni industriji in nadzor nad neupoštevanjem pogodbenih obveznosti. Lokalno hrano je treba pripeljati v javne zavode, in to v celoti pri sektorjih, kjer je Slovenija samooskrbna. Pozvali so tudi k vzpostavitvi celovite promocije slovenskega kmetijstva in pomembnosti ter kakovosti lokalno pridelane hrane, hkrati pa k prepovedi zavajajočega oglaševanja.

Source
STA
Back to top button