Podgoršek podpisal protokol za izvoz perutninskega mesa na Kitajsko

Minister za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano Jože Podgoršek je danes v okviru video dialoga Kitajske in držav srednje in vzhodne Evrope za carino, inšpekcijski nadzor in karanteno podpisal protokol za izvoz perutninskega mesa iz Slovenije na Kitajsko. Ob tem je izrazil zadovoljstvo, da bosta državi kmalu podpisali še protokol za izvoz svinjine.

Video dialog Kitajske in držav srednje in vzhodne Evrope za carino, inšpekcijski nadzor in karanteno danes in v torek pripravlja generalna uprava za carino Ljudske republike Kitajske. Njen vodja je na kitajski strani tudi podpisal protokol za izvoz perutninskega mesa, so sporočili z ministrstva za kmetijstvo.

Protokol sta pripravili Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin ter kitajska generalna carinska uprava. Ob podpisu protokola je Podgoršek izrazil zadovoljstvo, da bosta upravi obeh držav kmalu podpisali tudi protokol za izvoz svinjine iz Slovenije na Kitajsko.

“Kitajska ostaja najpomembnejša trgovinska partnerica Slovenije v azijski regiji, zato je tudi pozitivna rast trgovine s kmetijskimi in živilskimi proizvodi med državama. Vzpostavljeno je dobro dvostransko sodelovanje med upravo za varno hrano, veterinarski sektor in varstvo rastlin in generalno carinsko upravo Ljudske republike Kitajske,” je dejal Podgoršek. Izpostavil je, da je Slovenija že pridobila kitajska dovoljenja za izvoz mleka, ribjih konzerv in medu.

Source
STA
Back to top button