Podgoršek napovedal izplačilo akontacije neposrednih plačil do konca meseca

Kmetijski minister Jože Podgoršek je danes ob obisku savinjske regije v Šempetru v Savinjski dolini v izjavi za medije napovedal izplačilo celotne akontacije neposrednih plačil do konca meseca, ki znaša več kot 100 milijonov evrov. Doslej so kmetijska gospodarstva iz tega naslova že prejela preko 70 milijonov evrov, je dejal minister.

 

 

Za januarsko izplačilo neposrednih plačil se je kmetijsko ministrstvo odločilo, ker kmetijska gospodarstva pred skorajšnjim začetkom nove sezone potrebujejo svež denar za nabavo repromateriala, ki pa se je občutno podražil. Po Podgorških besedah je ministrstvo že decembra lani denar namenilo tudi za območja z omejenimi dejavniki. Ko bodo izplačali omenjeno akontacijo, pa so na vrsti izplačila za dobrobit živali oz. vsa izplačila, ki kmetijam pripadajo na podlagi skupne kmetijske politike.

Glede odkupnih cen mleka je minister pojasnil, da cene repromateriala ne sledijo cenam kmetijskih izdelkov in pridelkov. “V mlečnem sektorju je nek trend rasti odkupnih cen mleka na kmetijah. Pri mesnem delu so odkupne cene mesa nekoliko višje, kot so bile lansko poletje,” je dejal Podgoršek.

Poudaril je, da se kmetijsko ministrstvo prizadeva izboljšati položaj kmeta in njegovo pogajalsko izhodišče v celotni prehranski verigi.

Po mnenju ministra je živinoreja v Sloveniji pomembna kmetijska panoga zaradi same konfiguracije terena, zato bo ministrstvo podpiralo tiste naložbe, ki gredo v dobrobit živali.

Za Podgorška je tudi hmelj ena pomembnih industrijskih rastlin v Sloveniji in so tudi hmeljarji deležni enakih podpor kot ostali kmetijski pridelovalci. “Lani, ko so imeli hmeljarji zaradi neurij škodo v hmeljiščih, nismo prejeli nobene posebne zahteve po dodatnih sredstvih za sanacijo škode, saj je bila ta pokrita iz naslova zavarovanja, ki ga ministrstvo sofinancira v višini 55 odstotkov,” pravi minister.

Na vprašanje, kakšno je stališče kmetijskega ministrstva do trase hitre ceste Velenje-Šentrupert, ki posega tudi v kmetijska zemljišča, je Podgoršek odgovoril, da ministrstvo nasprotuje vsakemu posegu v kmetijska zemljišča. Ocenil je tudi, da se je o tej trasi zdaj prepozno pogovarjati, saj je trasa že dejstvo v prostoru.

Podgoršek je obisk savinjske regije začel na Polzeli, kjer se je z vodstvom občine pogovarjal o razmerah na področju kmetijstva in o visokih cen energije ter repromateriala. Dopoldne je obiskal tudi kmetijo Flis v Šempetru v Savinjski dolini, popoldne pa se bo s predstavniki žalske občine, Razvojne agencije Savinja in Inštituta za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije pogovarjal o projektu Biotop.

Source
STA
Back to top button